Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Väkivallan torjuntaan riittävästi rahoitusta

Mielipide
 
Pia Puu Oksanen Johanna Latvala

Istanbulin sopimus, jota HS:n pääkirjoitus (11. 8.) käsitteli, on juuri niin historiallinen ihmisoikeussopimus kuin millaiseksi se tekstissä kuvataan. Laajassa sopimuksessa otetaan huomioon syrjinnän vaikutukset eri ihmisryhmiin, muun muassa etnisiin vähemmistöihin sekä seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin.

Sopimus huomioi siten kaikki sukupuolet ja väkivallan osapuolet, mutta sen tavoitteena on parantaa erityisesti naisuhrien asemaa. Sekä Amnesty että Ihmisoikeusliitto toimivat laajasti ihmisoikeuksien edistämiseksi. Molemmissa järjestöissä naisiin kohdistuvan väkivallan torjuminen on yksi Suomen toiminnan painopisteistä.

Pääkirjoituksessa väitettiin, että sopimuksen ratifiointi olisi jumiutunut osapuolten erimielisyyteen lainsäädännön sukupuolierityisyydestä. Tämä ei pidä paikkaansa. Amnestyn Suomen osasto oli mukana ulkoministeriön kokoamassa, sopimuksen toimeenpanosuunnitelmaa valmistelleessa ratifiointityöryhmässä. Mukana oli valtiollisten toimijoiden lisäksi kansalaisjärjestöjä ja tutkijoita. Työryhmän työskentely oli kivuliasta, ja lopulliseen esitykseen jätettiin poikkeuksellisen monta eriävää mielipidettä. Niitä yhdisti yksi vaatimus: Istanbulin sopimusta ei voida toimeenpanna ilman riittävää rahoitusta.

Pääkirjoituksessa vaadittiin lisää turvakoteja. Turvakoteja joudutaan todennäköisesti sulkemaan valtion rahoituksen riittämättömyyden takia. Turvakodit yksin eivät vähennä väkivaltaa, vaan tukea on saatava jo paljon aiemmin. Ilman merkittävää lisärahoitusta väkivallan uhrien tukijapalvelut eivät lisäänny.

Myös väkivallan ennaltaehkäisyyn on panostettava. Tämä koskee kaikkia väkivallan muotoja, myös sopimuksessa erikseen mainittua tyttöjen sukuelinten silpomista ja kunniaan liittyvää väkivaltaa.

Suomessa alle 15-vuotiaana väkivaltaa kokeneiden tyttöjen osuus on Euroopan suurin. Sitä vanhemmista suomalaisnaisista fyysistä tai seksuaalista väkivaltaa on kokenut 47 prosenttia (Euroopan perusoikeusvirasto 2014). Euroopan tasa-arvoinstituutin tutkimuksen mukaan naisiin kohdistuvan väkivallan aiheuttamat kustannukset ovat Suomessa miljardiluokkaa.

Aikooko hallitus ohjata Istanbulin sopimuksen toimeenpanoon riittävästi rahaa, vai jatkaako se linjaa, jossa tyttöihin ja naisiin kohdistuvaa väkivaltaa kauhistellaan julkisuudessa mutta vähätellään budjettiriihessä?

Pia Puu Oksanen
sukupuoleen ja seksuaalisuuteen perustuvan syrjinnän asiantuntija
Amnesty International
Suomen osasto
Johanna Latvala
projektipäällikkö, Ihmisoikeusliitto

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat