Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tyytyväinen turisti on paras matkailumainos

Mielipide
 
Maarit Nieminen

Anu Nylund kaipasi Helsingin markkinointiin brändiä (HS Mielipide 9. 8.). Brändiin tarvitaan suuri tarina – eli historiaa. Ruotsalaiset ovat viikinkejä. Visit Sweden nimittää Tukholmaa "Skandinavian pääkaupungiksi". Tukholman tunnetuin museo on 1600-luvun Vasa-museo. Venäjä markkinoi itseään Bysantin perillisenä keisareineen ja ortodoksisine kirkkoineen. Välimerellä antiikin historia on tuotteistettu, Ranskassa taas uudempi taidehistoria. Mitä Suomi myy?

Kaukomatkailijoille ei voi myydä hiekkarantojamme, vaikka vuosaarelaiset niin haluaisivat (HS Mielipide 9. 8.). Maailmalla tiedetään, että Suomessa on kylmä.

Brändin voi rakentaa stereotypioiden varaan vähäistäkin Suomi-tietämystä hyödyntäen. Suuren tarinan varaan eri toimijat voivat sitten sovussa rakentaa tuhansia tarinoitaan.

Suomi on idän ja lännen rajamaa. Naapurivallat ovat vuosisatoja sotineet Suomesta, silti elämme täällä sisukkaasti suomea puhuen. Helsingin perusti Ruotsin kuningas, ja tsaari nosti sen pääkaupungiksi. Kaupunki on noussut tuhkasta monta kertaa.

Meillä on rikas kansanperinne. Maailmamme syntyi sotkan munasta ja kanteleemme hauen leukaluusta. Kulttuuri kukoistaa postmoderneissa muodoissaan. Suomalaiset ovat korkeasti koulutettuja: meillä on Pisa-tuloksemme ja musiikkikoulumme, joissa pikkulapsetkin näppäilevät kannelta.

Hyödyntäkäämme sitä, mitä meillä jo on. Helsinki on lähes 500-vuotias. Meillä on naapurikuntien keskiaikaiset kirkot, Vanhankaupunginkoski ja Suomenlinna. Meillä on Kansallismuseo Susiluolan löytöineen ja Kansallisgalleria. Vain Suomenlinna järjestää päivittäisiä opaskierroksia turisteille.

Helsingissä on helpompi löytää pitsaa kuin silakkaa! Täältä puuttuvat maakuntaravintolat (paitsi Lappi-ravintolat). Pitäisikö järjestää kansanäänestys Suomen kansallis- ja maakuntaruoista, jotta näitä osattaisiin myydä?

Pääkaupunkiseudun kuntarajat on unohdettava. Miksi kaikki matkailupalvelut eivät ole yhdellä verkkosivustolla?

Paras matkailumainos on tyytyväinen turisti, joka kertoo matkastaan tuttavilleen. Kaupunki ei silti ota huomioon asiantuntijoita päätöksenteossa. Esimerkiksi turistibussien pysäköintipaikkoja vähennetään, siistejä wc-tiloja on harvassa, ja Helsingin wlan kattaa vain osan keskustasta. Miksi museot ovat kiinni maanantaisin?

Kannattaisiko Helsingin brändityöryhmän kääntyä alan ammattilaisten puoleen?

Maarit Nieminen
filosofian maisteri
auktorisoitu opas, Espoo

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat