Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Balettiesitys on propagandaa

Mielipide
 
Weiguang Zhong

Helsingin juhlaviikoilla esitetään baletti Punainen naiskomppania. "Meidän tehtävämme on esitellä taidetta, emme halua tehdä politiikkaa", sanoi Juhlaviikkojen taiteellinen johtaja Erik Söderblom (HS 10. 8.). Kommentti on itsepetosta. Balettiteos on aikoinaan valjastettu poliittisiin tarkoituksiin, ja siinä merkityksessä se palvelee yhä. Se on sekä propagandahistoriaa että uutta propagandaa.

Teos kertoo kommunistisen puolueen noususta valtaan. Se on propagandaa väkivallasta. Se tuotettiin Mao Zedongin valta-aikana, jolloin tehtiin uusia rikoksia ihmiskuntaa vastaan. Kaikki taide, joka ei palvellut puoluetta, tuhottiin. Me aikalaiset emme edes tienneet muunlaista taidetta olevankaan. Taiteilijoita lähetettiin maaseudulle uudelleen koulutettaviksi, eikä kukaan uskaltanut kritisoida vallankumoustaidetta. Moni vainon kohteeksi joutuneista ei vieläkään pysty pidättelemään tunteenpurkauksia nähdessään näitä mallioopperoita. Ne ovat väkivallan kieltä verisestä historiasta.

Onko kyse taiteesta? Se lienee katsojan silmässä. Jokainen ilme, liike ja melodia on tarkkaan mietittyä propagandaa. Helsinkiläiset voivat toki mennä katsomaan teoksen. Se kertoo vallan lunastamisesta kiväärin piipuin. Sama tapahtui vuonna 1989 Tiananmenin aukiolla, ja sama tapahtuu nykyisin Tiibetissä ja Xinjiangissa. Tänäkin kesänä yli 250 lakimiestä ja aktivistia pidätettiin Kiinassa mielivaltaisesti. Kyse ei ole "retrokommunistisesta tuulahduksesta" tai "purkitetusta historiasta" vaan Kiinan nykytodellisuudesta.

Helsinkiläiset voivat katsoa väkivaltaa teatterin lavalla samalla, kun Kiinassa eletään "vallankumousbaletin" todellisuutta. Miksi tämä teos halutaan näyttää Helsingissä? Kyse on eräänlaisesta silmänkääntötempusta. Se saa katsojan luulemaan, että kyse on jostakin historian ajanjaksosta, joka on jo käsitelty ja jota voidaan tarkastella kriittisesti ikään kuin muistutuksena absurdista menneisyydestä. Näin ei kuitenkaan ole. Kiina ei ole koskaan käsitellyt punakaartin, puolueen, Maon tai myöhempien johtajien tekemiä rikoksia. Helsingissä nähdään puhdasta politiikkaa, jonka viesti on edelleen: "Valta tulee kiväärin piipusta."

Weiguang Zhong
toimittaja, Essen, Saksa

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat