Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kiinalaiselle taiteelle on annettava mahdollisuus

Mielipide
 
Pekka Mattila

Helsingin Sanomat on julkaissut jo kolme Helsingin juhlaviikkojen Kiina-teemaan liittyvää kriittistä kirjoitusta. Myös festivaalia operoiva säätiö on saanut liki ensi kertaa pohtia propagandan vaaraa Juhlaviikoilla. Säätiön puheenjohtajana koen, että olemme onnistuneet lopulta hyvin jättämällä tilaa itse teoksille ja niiden esittäjille. Kiinalaisten taiteilijoiden tulee saada esiintyä rauhassa ja tulla reilusti arvioiduiksi.

HS:n huomiot pakottavat myös pohdintaan. Emme jaksa enää kiihtyä Ranskan vallankumousterrorin kauden merkkiteoksista huolimatta niiden usein avoimen väkivaltaisesta viestistä. Samalla Saksan ja Itävallan johtavat orkesterit ovat valtamediallemme jo täysin salonkikelpoisia huolimatta moneen kertaan todistetuista natsisympatioista. Sukupolvenvaihdos on kai tuonut oikeutetun armahduksen.

Kiinan kohdalla näin ei vielä selvästikään ole – ajallinen etäisyys kulttuurivallankumouksen kauhuihin tai Tiananmenin aukion tragediaan ei taida riittää. Maon vainoja ei saa vähätellä sen enempää kuin muidenkaan hirmuhallitsijoiden.

Samalla on hyvä pohtia, miten haluamme lukea kulttuurin ilmiöitä. Kiinalainen yhteiskuntamalli on toki kaukana siitä, mitä Pohjoismaissa pidämme oikeana. Se ei voi kuitenkaan leimata ja mitätöidä maan taidekenttää, olipa kyse sitten vallanpitäjien suosikeista tai laidoilta, jopa maanpaosta, kurkottavista kriitikoista.

Yhteiskunnallisen tehtävän lisäksi taiteella on aina myös esteettinen tehtävä, joka aika ajoin terveesti vapauttaa sen poliittisesta kontekstistaan ja synnyttää kauniin viattoman kuplan. Myös kauneus ja prestezza – esittämisen raivostuttavan vaivaton taidokkuus – voivat olla teoksen oikeutus. Tästä näkökulmasta taide-elämys kannattaa ottaa vastaan ja punnita myös sellaisenaan, vaikka aikakauden poliittinen asiayhteys syystä puistattaisikin.

Ehkä Helsingin Sanomien sytyttämä ja sinänsä aiheellinen keskustelu pakottaa meidät perustavan kysymyksen äärelle: annammeko kiinalaiselle ja ainakin itselleni vieraalle taiteelle aidon mahdollisuuden vakuuttaa ja vaikuttaa, vai suljemmeko sen ulos henkistä laiskuutta mutta moraalista ylemmyyttä kokien? Jälkimmäinen olisi sivistykseen käärittyä ksenofobiaa.

Diktatuurillakin voi olla kokemisen arvoinen ja herkkä näyteikkuna, jossa lasi antaa valoa kumpaankin suuntaan.

Pekka Mattila
professori, valtiotieteiden tohtori
hallituksen puheenjohtaja
Helsingin juhlaviikot

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat