Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kehitysavun leikkaukset näivettävät demokratiaa

Mielipide
 
Elina Vuola

Kansalaisjärjestöjen kehitysyhteistyöhön on tulossa dramaattisia leikkauksia. Tämä tarkoittaa irtisanomisia, hankkeiden ja toiminnan supistamista ja jopa lopettamista sekä ylipäätään suomalaisen kansalaisyhteiskunnan kuihtumista ennennäkemättömällä tavalla.

Myös valtion kehitysyhteistyötä leikataan rajusti. Leikkaukset kohdistuvat kahdenkeskisiin hankkeisiin ja monenkeskisessä toiminnassa muun muassa Suomen YK-sitoumuksiin. Vaikutukset tuntuvat niin kehitysmaissa kuin Suomessakin ja muuttavat Suomen kansainvälistä roolia merkittävästi.

Monimuotoisen kansalaisyhteiskunnan tukeminen on demokratian kannalta tärkeää niin etelässä kuin Suomessakin.

Kepa ry on kehitysyhteistyötä tekevän yli 300 järjestön kattojärjestö. Kepassa ja muissakin järjestöissä on leikkausten vuoksi jouduttu aloittamaan yt-neuvottelut, ja lisää on tulossa.

Tilanne on outo, koska eduskunta ei vielä ole edes tehnyt päätöstä kehitysyhteistyön leikkauksista. Ulkoministeriö vaatii rahoittamiltaan tahoilta hyvää hallintoa, mutta järjestöjen pakottaminen toiminnan supistamiseen lyhyessä ajassa ilman parlamentaarista päätöstä on kaikkea muuta kuin hyvää hallintoa.

Hallitus haluaa jyrätä leikkaukset läpi nopeasti: leikkausten edellytetään tulevan voimaan täysimääräisesti ensi vuoden alussa. Minkäänlaista niin sanottua exit-suunnitelmaa ei ole – sellaista edellytetään, kun toimintaa supistetaan tai lakkautetaan vaikkapa jossakin kehitysyhteistyön kohdemaassa. Aikataulu tekee toiminnan laadukkaan alasajon mahdottomaksi.

Kehitysministeri Lenita Toivakan (kok) mukaan laadusta ei tingitä. Se on kuitenkin näillä reunaehdoilla mahdotonta. Kehitysyhteistyön laadun ja vaikuttavuuden kehittäminen on pitkäjänteistä työtä, jossa kansalaisjärjestöt ovat onnistuneet hyvin. Hallituksen oma toiminta vaarantaa laadun ja vaikuttavuuden, kun monet kaikkein köyhimpiä palvelevat hankkeet loppuvat kuin seinään.

Puheet keskittymisestä tyttöjen ja naisten asemaan jäävät vaille perusteita, kun Suomi on irtautumassa sekä YK-järjestöjen kanssa tekemistään sitoumuksista että kansalaisjärjestöjen hankkeista, joista monet tukevat naisten ja tyttöjen aseman parantamista. Kestämätön yhtälö on myös ajatus siitä, että "autetaan pakolaisia lähtömaissaan", jotta siirtolaisuudesta ei tule hallitsematonta. Samalla todetaan, ettei kehitysyhteistyö ole siihen oikea väline. Mikä sitten on?

Kehitysyhteistyön lisäksi aiotaan leikata myös humanitaarisesta avusta sekä rauhanvälityksestä ja kriisinhallinnasta. Suomen hallituksen valitsemat linjaukset tarkoittavat käytännössä, ettei auteta täällä eikä missään muuallakaan.

Pohjoismainen demokratian malli on kehitysyhteistyössäkin tarkoittanut sitä, että valtio takaa vapaan ja aktiivisen, myös kriittisen, kansalaisyhteiskunnan toiminnan. Kehitysyhteistyöjärjestöt ovat hyviä esimerkkejä siitä, miten tavalliset suomalaiset antavat aikaansa ja rahaansa globaalin oikeudenmukaisuuden edistämiseen.

Järjestöjen ja yhdistysten toiminta perustuu tavallisten suomalaisten vapaaehtoistyölle ja pitkäjänteiselle ruohonjuuritason läsnäololle kehitysmaissa. Nyt hallitus vetää maton tavallisten suomalaisten lähimmäisenrakkauden ja vakaumuksen alta.

Toteutuessaan leikkaukset aiheuttavat korkeasti koulutettujen erityisosaajien työttömyyttä ja asiantuntemuksen katoamista pienestä maasta. Paljon tästä asiantuntemuksesta on kansalaisjärjestöissä.

Maamme maine sopimuksista kiinnipitävänä maana ja aktiivista kansalaisyhteiskuntaa vaalivana kehitysyhteistyön osaajana on vaarassa.

Elina Vuola
puheenjohtaja, Kepa ry

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat