Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Puurakentaminen ei pienennä hiilijalanjälkeä

Mielipide
 
Jussi Mattila

Kansanedustaja Matti Vanhanen (kesk) nosti (HS Mielipide 12. 8.) puurakentamisen keskeiseksi keinoksi vähentää yhdyskuntien hiilijalanjälkeä. Kannanotto ei kuitenkaan perustu tutkimukseen. Rakennusmateriaalin vaikutusta rakennusten ilmastovaikutuksiin on tutkittu kahdessa suomalaisiin olosuhteisiin sovitetussa riippumattomassa selvityksessä.

Sitran selvitys vuodelta 2011 vertaili Vierumäelle rakennetun puukerrostalon ja täsmälleen samanlaisen virtuaalisen betonikerrostalon ympäristövaikutuksia. Selvityksen tulos oli, että puukerrostalon päästöt olivat vain muutaman prosentin pienemmät kuin betonitalon, vaikka tutkimuksessa oli jätetty huomiotta monia betonirakentamiseen liittyviä mahdollisuuksia pienentää rakentamisen ja rakennuksen käytön hiilijalanjälkeä.

Toinen paljon puhuva vertailu rakennusmateriaalin vaikutuksesta rakennusten päästöihin oli Finnish Green Building Councilin yhdessä Rakennusteollisuus RT:n kanssa vuonna 2013 järjestämä avoin kilpailu Suomen ilmastoystävällisimmästä kerrostalosta. Kilpailun tuomaristo nosti kärkeen sijoittuneet puukerrostalon ja betonikerrostalon jaetulle ykkössijalle. Kilpailun numerotuloksia tarkastelemalla saattaa kuitenkin todeta, että voittaneen betonikerrostalon ilmastopäästöt olivat merkittävästi pienemmät kuin sen rinnalla palkitun puukerrostalon.

Tehtyjen selvitysten pohjalta voi todeta, että rakennusmateriaalivalinnoilla ei ole suoraa yhteyttä rakennuksen hiilijalanjälkeen. Siksi rakennusmateriaaleja ei tule valita niiden hiilijalanjäljen perusteella vaan siten, että rakennuksista saadaan mahdollisimman kestäviä, toimivia ja turvallisia.

Rakennuksen hiilijalanjäljen ratkaisevat lämmitys- ja jäähdytysenergiantuottotapa sekä rakennuksen energiatehokkuus, kuten kansanedustaja Vanhanen totesi.

Jussi Mattila
rakenteiden elinkaaritekniikan dosentti,
toimitusjohtaja, Betoniteollisuus ry

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat