Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kirjat ovat kansakunnan muisti

Mielipide
 
Esa Hyytinen

Kulttuurin kirjasyksyn juttu "Sota ei lopu kirjoissa" (HS 8. 8.) oli mielenkiintoinen. Verta on kerätty pakkiin jo tarpeeksi, ja sotajoukkojen taktiset ja strategiset kuviot ovat jäämässä taka-alalle. Mannerheimin ja Törnin sankariteot löytyvät satojen kirjojen kansien välistä. Tosin esimerkiksi Antero Jyränki on rohjennut murtaa Mannerheim-myyttiä.

Sotaveteraanien kadoksissa ollut kunnia on palautettu. HS:n jutussa mainitut kirjailijat Sirpa Kähkönen, Heidi Köngäs ja Katja Kettu ovat teoksissaan kaivautuneet siviiliväestön kokeman sota-aikojen epäinhimillisyyden ytimeen. Siviilien kohtaloista sodan jaloissa saa tuhansia ja taas tuhansia sankaritarinoita, joiden rinnalla Törnin kaahailut kalpenevat.

Sodista on kirjoittanut myös Eeva Kilpi. Hän julkaisi 1990-luvun vaihteessa omaelämäkerrallisen trilogian talvi- ja jatkosodasta sekä välirauhan ajasta. Teokset ovat jääneet ansioistaan huolimatta kirjallisuuskeskustelussa vähälle huomiolle.

Sotaan valmistautumisen ja uskottavan puolustuksen vahvistamisen välinen ero on veteen piirretty viiva. Kumpi maassamme on menossa?

Sodissa häviävät kaikki osapuolet. On epärehellistä puhua voittajista. Vaikka taistelu on voitettu, mikään yhteiskunnassa ei jää ennalleen.

Kirjailijat ovat aina olleet suunnannäyttäjiä niin hyvässä kuin pahassakin. Tarvitaan rohkeita kirjailijoita osoittamaan suuntaa todellisilla tarinoilla, jotka eivät saa häipyä kansakunnan muistista.

Esa Hyytinen
kapteeni
Hyvinkää

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat