Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Luomuruoka on hyväksi terveydelle

Mielipide
 
Raija Tahvonen Pirjo Siiskonen

Jukka Ruukki epäili (HS Merkintöjä 11. 8.), ovatko luomumansikat terveellisempiä ja turvallisempia kuin tavanomaisesti tuotetut. Lisäksi hän nosti esille kasvien tuottamat "omat myrkyt", joita hän piti arvoituksena.

Kasvien omat myrkyt eivät ole arvoitus. Myrkyllisiä kasveja ei ole otettu ravintokäyttöön. Sen sijaan ravintokasvien omat puolustusmolekyylit näyttävät olevan hyväksi ihmiselle. Useiden viimeaikaisten tutkimusten mukaan runsas kasvisten, marjojen ja hedelmien käyttö vähentää sairastuvuutta elintapasairauksiin ja ennenaikaista kuolleisuutta sekä voi ehkäistä bakteeri-infektioihin sairastumista.

Kasvien luontaisia puolustusmolekyylejä ovat esimerkiksi polyfenolit, joita on erityisen runsaasti marjoissa ja hedelmissä. Kaalikasveissa ja sipuleissa on monenlaisia rikkipitoisia puolustusmolekyylejä. Niitä tunnetaan tuhansia, ja niiden määriä kasviksissa sekä vaikutusmekanismeja ihmisessä tutkitaan aktiivisesti myös Suomessa. Jo nyt tiedetään niiden muun muassa osallistuvan geenien säätelyyn ja vaikuttavan suoliston mikrobistoon hyödyllisellä tavalla.

Meta-analyyseissä on osoitettu, että luomukasviksissa on kasvien omia puolustusmolekyylejä enemmän kuin tavanomaisesti viljellyissä. Erot ovat keskimäärin 20 prosenttia luomun hyväksi, mutta esimerkiksi hyödyllisiä antosyaaniyhdisteitä saattaa olla jopa 60 prosenttia enemmän.

Käytännön tasolla tämä vastaa yhtä kahta kasvisannosta päivässä. Vaikka suomalainen söisi kaikki kasviksensa luomuna, hän ei pääsisi liian suuriin puolustusmolekyylimääriin.

Tavanomaisessa tuotannossa käytetään synteettisiä torjunta-aineita, joiden jäämiä esiintyy syömissämme elintarvikkeissa. Eviran vuonna 2012 tekemissä satunnaisnäytteisiin perustuvissa mittauksissa torjunta-ainejäämiä oli 52 prosentissa tutkituista elintarvikkeista (tuontielintarvikkeet ja Suomessa tuotetut).

Emme tunne kemiallisten torjunta-aineiden vaikutuksia ihmisten terveyteen riittävän tarkasti. Yleisesti käytetyn torjunta-aineen, glyfosaatin, yhteys syöpään on kuitenkin vastikään osoitettu tieteellisesti (WHO 2015). Monien torjunta-aineiden haitat (esimerkiksi lisääntymishäiriöt) näkyvät vasta seuraavissa sukupolvissa. Tutkimustietoa näistäkin haittavaikutuksista on olemassa muun muassa Tanskasta.

Luomutuotannossa ei kemiallisia torjunta-aineita käytetä. Luomuruokaa syövä saa ruoastaan enemmän terveydelle edullisia antioksidantteja. Näistä syistä on tarkoituksenmukaista, turvallista ja järkevää käyttää luomutuotteita aina, kun se on mahdollista. Terveys- ja turvallisuustekijöiden lisäksi luomutuotantoa perustelevat ympäristösyyt ja kansantaloudelliset tekijät.

Raija Tahvonen
professori, Luke
Luomuinstituutin asiantuntija
Pirjo Siiskonen
professori, Luomuinstituutti

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat