Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Taloyhtiön turvallisuudesta kannattaa huolehtia

Mielipide
 
Sebastian De Caro

Koti-sivuilla (HS 9. 8.) käsiteltiin lukijan kysymystä porraskäytävän nimitaulun vaatimuksista. Lakimies Marina Furuhjelm vastasi kysymykseen pääosin oikein todetessaan, ettei taloyhtiössä tarvitse olla nimettyä turvallisuuspäällikköä, jonka tehtävinä olisivat muun muassa pelastussuunnitelman ylläpitäminen ja turvallisuusvälineiden hoito.

Turvallinen ja lainmukainen taloyhtiön hallinta edellyttää kuitenkin toimia, joita vastauksessa ei kerrottu. Vaikka pelastuslaista onkin poistunut velvoite suojeluhenkilöstön nimeämisestä, taloyhtiön ja sen hallituksen vastuu ei ole lieventynyt.

Pelastussuunnitelma tulee laatia asuinrakennuksiin, joissa on vähintään kolme asuinhuoneistoa. Suunnitelman tulee olla riskilähtöinen: siinä tunnistetaan asukkaiden ja kiinteistön kannalta yleisimmät ja vaikuttavimmat riskit, suunnitellaan niiden ehkäiseminen ja varaudutaan toimimaan niiden varalta. Koska riskit ja niiden hallintakeinot muuttuvat, pelastussuunnitelma on päivitettävä tarvittaessa tai vähintään kerran vuodessa.

Näitä velvoitteita ei tehdä viranomaisille tai heidän vuokseen vaan taloyhtiön asukkaiden sekä kiinteistön toimivuuden ja arvon turvaamiseksi.

Suosittelen myös nimeämään ja kouluttamaan taloyhtiön turvallisuuteen keskittyvän vastuuhenkilön, joka huolehtii turvallisuudesta yhdessä hallituksen ja asukkaiden kanssa. Tähän rooliin sopii hyvin myös väestönsuojanhoitajan tehtävät.

Helsingin kaupungin pelastuslaitos on kehittänyt taloyhtiöiden käyttöön materiaalia, jota kannattaa hyödyntää taloyhtiön turvallisuuden kehittämiseksi. Materiaali on saatavilla Helsingin kaupungin pelastuslaitoksen internet-sivuilta www.hel.fi/pel.

Sebastian De Caro
palotarkastaja
Helsingin kaupungin pelastuslaitos

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat