Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Meluselvityksissä on puutteita

Mielipide
 
Alpo Halme

Tuulivoimalan melun hajaantuminen ympäristöön arvioidaan kansainvälisen standardin ISO 9613-2 mukaan. Laskentamallissa on puutteita. Se ei ota huomioon Suomen ilmasto-olosuhteissa tapahtuvaa äänen taipumista ilmakerrosten lämpötilaerojen seurauksena ja myötätuulen vaikutuksesta. Maaseudulla ja järvien rannoilla asuville ilmiö on tuttu. Hanurin soitto kuuluu järven yli juhannukseen asti, kun vesi on vielä kylmää. Onpa eräs pituusmittakin saanut nimensä ilmiön perusteella. Se on peninkulma eli penin (koiran) kuuluma. Haukunta kuuluu pakkasyönä peninkulman päähän.

Lämpötilaerojen seurauksena turbiinin ääni muuttuu sykkiväksi. Laskettuun arvoon tulee siksi lisätä 5 desibeliä. Tehdyissä meluselvityksissä tämä on poikkeuksetta jätetty huomioimatta melualueen rajoja piirrettäessä. Turbiinirivin kohdalla vaadittava etäisyys asutukseen kasvaa yli kaksinkertaiseksi.

Suuret tuuliturbiinit aiheuttavat voimakasta, hyvin matalaa ääntä. Ikkunarakenteiden ja keveiden puurakennusten eristävyys on matalimmilla äänillä hyvin heikko. Tähän liittyviä kunnollisia selvityksiä ei ole ollut voimalahankkeiden esittelyissä. Tuskin kukaan voi tietää, miten mummon mökin ulkovaippa eristää ääntä.

Alpo Halme
arkkitehti SAFA, Vantaa

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat