Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Miksi sähköbussit eivät kiinnosta päättäjiä?

Mielipide
 
Juhana Nordlund

Lauri Lehtinen (HS Mielipide 13. 8.) on oikeassa siinä, ettei sähkökäyttöisien bussien kaikkia mahdollisuuksia ole selvitetty huolellisesti, vaikka potentiaalia olisi todella paljon. Olen tutustunut viime vuosina yli 20 johdinbussijärjestelmään Euroopassa sekä muutamaan akkusähköbussikokeiluun.

Viimeksi mainituista lähin on Espoossa, jossa matkustin viimeksi keskiviikkona akkubussilla. Kokemusteni valossa ihmettelen, miksi päättäjien ja muiden vaikuttajien kiinnostus sähköbusseja kohtaan on kovin pientä.

En kuitenkaan asettaisi raitiovaunua ja sähköbusseja suoraan vastakkain. Isollakin sähkökäyttöisellä bussilla tulee kapasiteetin yläraja vastaan huomattavasti aikaisemmin kuin raitiovaunulla. Suuren kysynnän linjat ja linjarungot on edullisinta vastedeskin hoitaa raideliikenteenä, vaikka siinä on ongelmia.

Sitä vastoin se liikenne, jota ei keskipitkällä tai pitkällä aikavälillä ole perusteltua korvata raideliikenteellä, kannattaisi pikaisesti sähköistää kumipyörätekniikan turvin. Ratkaisuna voisi hyvin olla ainakin lyhyillä linjoilla joko päätepysäkeillä ladattavat akkubussit tai kaikilla pysäkeillä pikaladattavat, kondensaattoreilla varustetut linjavaunut. Pidemmillä linjoilla voisi perinteinen johdinbussi olla järkevä ratkaisu.

Lehtisen kaipaama oppilaitosten välinen yhteistyö olisi erittäin tervetullutta. Sähköbusseihin liittyvää osaamista on jo nyt ainakin VTT:llä, joka on mukana Espoon sähköbussikokeilussa. Lisäksi kotimainen toimija on aloittanut sähköbussien valmistuksen Nastolassa ja Sastamalassa.

Juhana Nordlund
Helsinki

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat