Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Perusteita lomarahan maksamiseen ei enää ole

Mielipide
 
Kimmo Kepsu

Tarkasteltaessa nykyistä lomarahakäytäntöä tulisi muistaa korvauksen alkuperäinen tarkoitus. Alun perinhän sen nimi oli lomaltapaluuraha, ja sillä pyrittiin sitouttamaan työntekijä palaamaan loman jälkeen oman sorvinsa ääreen. Monet saattoivat suunnata kesän jälkeen esimerkiksi Ruotsiin kruununkuvat silmissään.

Vuosikymmeniin tätä motivointikeinoa ei ole kuitenkaan enää tarvittu. Siksi sen nimikin on muutettu lomarahaksi. Vaikka perusteet lomarahan maksamiselle ovatkin poistuneet, työntekijäjärjestöt ja liitot ovat tulkinneet sen vakiintuneeksi palkan osaksi.

Nykyisessä hankalassa tilanteessa liittojen kannattaisi tarkistaa näkemystään. Poistamalla lomarahan yritykset saisivat lisää pääomaa investointeihin ja uuden työvoiman palkkaamiseen – ja ajan mittaan mahdollisesti kumpaakin. Myös pöhöttynyt julkinen sektori säästäisi sievoisen summan, ja kaikkein kipeimmistä leikkauksista voitaisiin kenties luopua kokonaan.

Vakinaisessa työssä oleville maksetaan palkka myös lomalla. Jos lomaraha poistettaisiin, työnantajat voisivat mahdollisesti vakinaistaa yhä useampia työntekijöitä. Tällä olisi ennen pitkää myönteinen vaikutus myös kotimarkkinoihin ja kulutukseen.

Kimmo Kepsu
Helsinki

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat