Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kreikka on ohjattava kasvun tielle

Mielipide
 
Timo Harakka

Pääkirjoitus (HS 12. 8.) arvioi aivan oikein, ettei kolmas lainapaketti johda Kreikkaa kestävän talouden tielle. Syitä on kaksi.

Troikka – EU-komissio, Euroopan keskuspankki ja Kansainvälinen valuuttarahasto (IMF) – on johtanut viisi vuotta armotonta talouskuria. Taloustieteilijöiden enemmistön mielestä lääke on ollut väärä: taantumassa leikkaaminen tappaa kasvun. Erityisesti Kreikassa se on tuomittu epäonnistumaan, koska maan hallinto on perin pohjin mätä. Järjestelmävikaa ei voi korjata talouden keinoin.

Kreikka on käynyt läpi kovemman kuurin kuin mikään läntinen maa sotien jälkeen. Palkkoja ja eläkkeitä on leikattu rajusti. Kreikkaa koettelee jopa kansanterveydellinen katastrofi.

Kärsimyksestä huolimatta talous ei ole lähtenyt nousuun, toisin kuin Troikka luuli ja lupasi. Tärkein ongelma jäi täysin huomiotta: Kreikka ei edelleenkään tuota korkean jalostusarvon tuotteita vientiin. Kansantalouden ongelmia ei voi ratkaista tuijottamalla valtiontaloutta.

IMF esitti jo kaksi vuotta sitten itsekritiikkiä, jonka mukaan Troikan olisi pitänyt panostaa Kreikan tulevaan kasvuun. EU-komissio tyrmäsi arvostelun Olli Rehnin (kesk) johdolla. Ja tässä ollaan taas: kokoamassa uutta lainapakettia, vanhoin eväin.

Tällä menolla kolmatta lainaohjelmaa seuraa neljäs ja viides.

Euromaiden – myös Suomen – on opittava virheistään. Kreikan velkakestävyys ei parane pysyvästi, jos maa ei kykene uudistamaan tuotantoaan, hankkimaan vientituloja ja joskus tulevaisuudessa myös houkuttelemaan investointeja.

Kehitysyhteistyötä on ohjannut vanha periaate: älä lahjoita kalaa, vaan opeta kalastamaan. Sama pätee Kreikan avustamiseen.

Kreikalle on luotava vihdoin kasvun ohjelma, jota Euroopan investointipankki (EIB) hallinnoi ja johtaa. Välitön vaikutus on, että suurtyöttömyys huojenee ja taloudellinen toimeliaisuus kasvaa. Pidemmällä aikavälillä Kreikka saa taloutensa kestävämmälle pohjalle.

Kasvuohjelma vie vuosikymmeniä, ja sen onnistuminen on epävarmaa. Vanhoja virheitä toistava lainapaketti epäonnistuu varmasti. Kumpi ratkaisuista on haihattelua?

Vaihtoehtoja on kaksi. Joko ideologisista syistä ja kansojen vihanpitoa entisestään lietsoen värkätään jälleen kerran kiristysohjelma, joka ei katkaise tuhon kierrettä ja joka herättää kreikkalaisissa katkeruutta ja kapinamieltä. Tai sitten euromaat johtavat tiukasti ja parhaalla osaamisella investointiohjelmaa, jolla talous voi toipua ja joka saa ihmiset uskomaan tulevaisuuteen – ja joka voi turvata myös Suomen saatavat.

Jos yhteisenä tavoitteenamme on euroalueen vakaus ja hyvinvointi, valinta ei ole vaikea.

Timo Harakka
toimittaja, kirjailija,
kansanedustaja (sd), Helsinki

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat