Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Koulujen lomien siirto olisi turhaa ja kallista

Mielipide
 
Raija Vahasalo

HS kehotti pääkirjoituksessaan (12. 8.) kuntia kysymään vanhemmilta, mihin koulujen loma-ajat sijoitettaisiin.

Koulujen loma-ajat ovat oppilaita varten, eivät vanhempia tai elinkeinoelämää varten. Koulutyön kuormittavuus on huipussaan toukokuussa. Lainsäädännön mukaan lähtökohtana pitää olla oppilaiden koulunkäynnin ja vapaa-ajan tasapainoinen yhteensovittaminen niin, että opetuksen tavoitteet saavutetaan. Vasta sen jälkeen voidaan pohtia muita näkökulmia.

Koulujen loma-aikojen siirtoa on selvitetty useaan otteeseen. Sen puolesta ei ole löytynyt painavia perusteita. Koska siirto vaikuttaisi koko koulutusjärjestelmän aikatauluihin, muutokset on arvioitu erittäin kalliiksi.

Ilmatieteen laitoksen tilastot eivät puolla loma-aikojen siirtoa. Eniten aurinkoisia päiviä osuu lomaan, jos se pidetään kesäkuun alun ja elokuun puolivälin välisenä aikana – vaikka sitä tänä vuonna on ollut vaikea uskoa.

Tehdyn selvityksen mukaan ulkomaalaisten lomailijoiden määrissä ja hotelliyöpymisissä ei ole suurta eroa kesäkuun ja elokuun välillä. Muutoksella ei helpotettaisi myöskään vanhempien työ- ja loma-aikojen yhteensovittamista, koska työ- ja loma-ajat olisivat yhtä pitkät kuin nykyisin.

Koulujen loma-ajoissa kunnat voivat jo nyt joustaa runsaasti. Koulujen alkamisaikaa on mahdollista siirtää myöhemmäksi elokuussa. Laissa on säädetty ainoastaan koulujen työpäivien lukumäärä ja lukuvuoden päättymisajankohta. Kaikki muu on vapaasti muokattavissa. Miksi vapautta ei käytetä, jos asia katsotaan tarpeelliseksi?

Raija Vahasalo
sivistysvaliokunnan
entinen puheenjohtaja, rehtori
Kirkkonummi

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat