Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kehä I:n parannus tekisi haavan ympäristöön

Mielipide
 
Mikael Sorri

Liikennevirasto hyväksyi 29. kesäkuuta Kehä I:n länsipään parannussuunnitelmat. Liikennevirasto aikoo toteuttaa Tapiolan ja Otaniemen välisen yhteyden väliaikaisena eritasoliittymänä, koska Espoon kaupungin maankäyttösuunnittelu ja kaavoitus alueella on pahasti kesken. Kaupunki on omassa lausunnossaan todennut pyrkivänsä lopulliseen ratkaisuun.

Kaupungin suunnitelmien keskeneräisyyden sekä mahdollisten väliaikaisratkaisujen takia mietityttää, kannattaako Keilaniemen kohdallakaan ryhtyä vielä näin fataalisti myöhempään maankäyttöön vaikuttaviin massiivisiin rakennustöihin.

Keilaniemen betonitunneli – jossa saisi ajaa 60 kilometriä tunnissa –, betonikuilu ja eritasoliittymät aiheuttaisivat merkittäviä haittoja. Arkkitehtuuriltaan alueellisesti merkittävän sekä historia- ja ympäristöarvoiltaan kansallisesti tärkeän Itäranta 13:n läheisyydessä melutaso ylittäisi valtioneuvoston 55 desibelin ohjearvon. Rakennuksen läheisyyteen toteutettavat tieratkaisut olisivat väliaikaisinakin Espoon kaupunginmuseon näkemyksen mukaan kulttuuriympäristön kannalta valitettava heikennys.

Tiesuunnitelman mallilaskelmissa ei ole tarkasteltu hengitettäviä hiukkasia, koska niiden käyttäytymistä tunneliympäristössä ei tunneta riittävän hyvin. Itärannan asukkaat osallistettaisiin empiiriseen kokeeseen.

Keilaniemen suunnitelma perustuu jossain määrin 1960-luvun Smith-Polvisen raskaaseen ja vanhentuneeseen suunnitteluideologiaan. Se aliarvioi muut kulkutavat kuin henkilöautot. Se ei myöskään piittaa trendeistä, jotka viittaavat siihen, että kenties henkilöautoliikenteen suosio ei tulevaisuudessa kasvakaan niin nopeasti kuin aiemmin on ennustettu.

HSL toteaa lausunnossaan, että suunnitelma parantaisi henkilöautoliikenteen sujuvuutta ja heikentäisi täten joukkoliikenteen kilpailukykyä. HSL toteaa myös, että suunnitelmassa jalankulku- ja pyöräily-yhteydet ovat turvallisuuden ja houkuttelevuuden kannalta liian kapeita.

Onko betonitunnelin ja kuilun estevaikutus perimmäinen syy myös siihen, että uusimmissa suunnitelmissa Raide-Jokerin päätepysäkkiä on kaavailtu yllättäen Keilarantaan eikä pidemmälle Tapiolaan tai Westendiin? Entä mikä vaikutus Kehä I:n länsipään tunneloinnilla ja eritasoliittymillä olisi Länsiväylän bulevardisointisuunnitelmiin?

Mielestäni olisi järkevintä toteuttaa Keilaniemen alue betonitunnelia ketterämmin 40 kilometriä tunnissa sallivana kaupunkibulevardipilottina siten, että kadun varteen osoitettaisiin runsaasti rakennusoikeutta. Olisiko mahdollista saada vaihtoehtolaskelmia siitä, paljonko bulevardisointi maksaisi ja paljonko bulevardivaihtoehto voisi tuottaa maankäyttömaksuina verrattuna betonitunnelivaihtoehtoon?

Mikael Sorri
Espoo

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat