Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Biotalouden kasvu nojaa toimiviin puumarkkinoihin

Mielipide
 
Riikka Pakarinen

Helsingin Sanomissa (12. 8.) MTK:n Erno Järvinen ja Luonnonvarakeskuksen Olli Lehtonen suhtautuivat skeptisesti hallituksen tavoitteeseen luoda 100 000 uutta työpaikkaa biotalouden alalle. Metsään pohjautuvan biotalouden lisäksi työpaikkoja odotetaan syntyvän muillekin biotalouden sektoreille, kuten rakentamiseen, elintarvike-, kemian- tai veteen liittyvään teollisuuteen sekä biotalouden palveluihin, kuten luontomatkailuun.

Metsäteollisuus uskoo uusiin investointeihin ja niiden työllistävyyteen, joka edellyttää vakaata ja kilpailukykyistä toimintaympäristöä. Biotalouden työpaikat rakentuvat jo olemassa olevan teollisuuden yhteyteen. Yritysten kilpailukyvyn takaamiseksi yhteiskuntasopimuksen perusta, työn tuottavuutta parantava kilpailukykyhyppy, on saatava aikaiseksi.

Työmarkkinaratkaisujen venyminen ja keskinäiset kiistat iskevät suoraan yritysten kansainväliseen kilpailukykyyn. Se ei ole yhdenkään työmarkkinaosapuolen etu.

Jos puun käyttö ei lisäänny hallituksen tavoitteen mukaisella 15 miljoonalla kuutiometrillä vuosittain eikä puuta hyödynnetä korkean jalostusasteen tuotteiksi, biotalous ei voi kasvaa. Suomalaisen yksityismetsänomistuksen on aktivoiduttava yhdessä hyvään metsänhoitoon ja metsien aktiiviseen taloudelliseen hyödyntämiseen.

Biotalouden kasvua ei voi laskea pelkästään puubiomassaan perustuvan energian varaan. Myös HS:n jutussa mainittu Bioenergia ry:n Jyrki Peisa kannattaa energiankäytön kotimaisuusasteen nostamista 50 prosenttiin. Jos puunpolttoa lisätään tavoitteen täyttämiseksi, siitä seuraa ongelmia korkeamman jalostusasteen teollisuudelle. Jos metsäteollisuuteen jo päätettyjen investointien lisäksi myös suunnitteilla olevat investoinnit toteutuvat, ne yksistään lisäävät puun käyttöä 15 miljoonalla kuutiometrillä.

Puun ostajia on kohdeltava tasapuolisesti. Hallituksen ei pidä tukea jalostuskelpoisen puun ostamista energiakäyttöön markkinoita vääristävällä tavalla.

Riikka Pakarinen
edunvalvontapäällikkö
Metsäteollisuus ry

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat