Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Koulutuksen tulevaisuus näyttää synkältä

Mielipide
 
Hannu Laaksola

Suomalainen koulu ja koko koulujärjestelmä on monen muutoksen edessä. Valtiovarainministeriön ensi vuoden budjettiehdotuksen rivien välistä voi lukea, että se on vain esimakua tulevasta. Esitetyt miljoonaleikkaukset opetuksesta ja korkeakouluilta merkitsevät koulujärjestelmän alasajoa.

Koulutus nähdään kohteeksi, johon kirveellä voi helposti osua. Mutta kun pitää elää suu säkkiä myöten, leikkaukset olisi kohdistettava vähiten tarpeelliseen – niitäkin kohteita on. Vain hölmö leikkaa tulevaisuudestaan.

Koulutusleikkauksia tehdään myös siksi, että Suomi on Pisa-mittauksen kärjessä. Ajatellaan, että vähemmälläkin tullaan toimeen, koulutusta ei järjestetä taloudellisesti, järjestelmä on liian kankea ja opettajien asema on siinä liian vahva ja kallis.

Osaa leikkauksista tullaan kutsumaan sopeuttamiseksi. Valekaavussa niitä on helpompi viedä eteenpäin. Varmasti myös väitetään, että kyse on pedagogisista toimista, vaikka niillä ei ole mitään tekemistä pedagogiikan kanssa.

Suomalaisen koulutuksen tulevaisuus näyttää mustalta. Ei tarvita mitään villiä veikkausta, mihin ollaan menossa. Kaikki vaikuttaa olevan jo piirretty taululle.

Ennen ajateltiin, että jokaisen suomalaisen olisi saatava mahdollisimman hyvä koulutus. Tämä peruskoulun keskeisin asia ei enää näytä olevan tärkeä. Vähennyslistalla ovat koulutuksen aloituspaikat ja ammatillisen ja lukiokoulutuksen keskittäminen. Tavoitteena ovat myös 800 –1000 oppilaan peruskoulut erityisesti ruuhka-alueilla.

Kustannusten vuoksi koulunkäynnissä palattaneen ainakin taajamissa 50 vuotta vanhaan malliin eli aamu- ja iltapäivävuoroihin.

Osittain myös yleisen mielipiteen vuoksi puututaan oppiainepalettiin. Nykymuotoisesta uskonnonopetuksesta luovutaan, ja tilalle tulee nykyistä vähemmillä tuntimäärillä jonkinlainen etiikan opetus.

Ruotsin kielen opetuksesta luovutaan valtaosassa maata. Aletaan perustaa kaksikielisiä kouluja ja purkaa eräissä kunnissa olevaa kieleen perustuvaa päällekkäisorganisaatiota koulutoimessa.

Yleistä mielipideilmapiiriä hyödyntäen kunnat tulevat puuttumaan henkilöstökuluihin aikaisempaa rajummilla keinoilla: opettajia pyritään lomauttamaan viikonloppuina ja vapaa-ajalla. Pian kaivettaneen esiin opettajien kesälomautus. Samalla nousee esille opettajien opetukseton aika, ja ainakin vaatimukset kokonaistyöaikaan siirtymiseksi voimistuvat.

Koulutukseen ja opettajien asemaan kohdistuvat leikkaukset vievät kohti koulutuksellisesti polarisoituvaa Suomea ja rinnakkaiskoulujärjestelmää, jota varakkaimmat hyödyntävät. Toimet luovat myös epävarmuutta, koska kynnys opettajien työtaisteluun laskee oleellisesti.

Suomalainen koulujärjestelmä on arvo, josta kannattaa pitää kiinni. Sitä ei ole rakennettu hetkessä, mutta alasajo tapahtuu salamavauhtia, jos uhkakuvat toteutuvat.

Hannu Laaksola
lehdistöneuvos
Opettaja-lehden päätoimittaja (eläkkeellä), Vantaa

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat