Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ilmastotilastot puoltaisivat kesäloman siirtoa

Mielipide
 
Kari Vatanen

Monet suomalaiset tuntuvat uskovan, että kesä alkaa kesäkuun alussa ja päättyy elokuun loppuun. Tähtitieteellinen kesä alkaa kuitenkin kesäpäivänseisauksesta kesäkuun 21. päivän tienoilla ja kestää syyspäiväntasaukseen. Perusopetusasetuksessa säädetty koulujen kesäloman alku osuu siis tähtitieteellisen kevään loppupuolelle. Vastaavasti koulutyö alkaa jo tähtitieteellisen kesän puolessavälissä.

Koulujen kesälomien ajoittumista enimmäkseen kesä- ja heinäkuulle on perusteltu Ilmatieteen laitoksen tilastoilla: kesäkuussa valon määrä ja auringon lämpöteho ovat suurempia kuin elokuussa.

Sen sijaan elokuun keskilämpötila on tilastojen mukaan lähes kaikkialla Suomessa kesäkuun keskilämpötilaa korkeampi tai vähintään yhtä korkea. Lisäksi hallaöitä on ollut elokuussa kesäkuuta vähemmän, ja vesistöjen lämpötila on tyypillisesti elokuun puolessavälissä kesäkuun alkua korkeampi.

Ilmastotilastoista on havaittavissa heinä- ja elokuun keskilämpötilojen nousseen 50 viime vuoden aikana. Sen sijaan kesäkuut ovat samana aikana hieman viilentyneet ja siirtäneet siten ilmastollista kesää kohti elokuuta.

Terminen kesä alkaa Suomen pohjoisosissa kesäkuun loppupuolella ja kestää elokuun puoleenväliin asti. Maan eteläosissa terminen kesä alkaa keskimäärin noin kuukautta aikaisemmin ja kestää aina syyskuun puoliväliin asti.

Ilmastotilastot siis puoltaisivat koulujen kesälomakauden siirtoa parilla viikolla eteenpäin.

Kari Vatanen
diplomi-insinööri,
filosofian maisteri, Helsinki

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat