Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Sääntely ylläpitää tasa-arvoa ja turvallisuutta

Mielipide
 
Riitta Kuismanen

Kun ikävälle asialle keksitään kiva nimi, sitä on helppo tukea oppositiossakin. Normien purkutalkoot kuulostavat yhteiseltä, ja sääntöjä vierastavina me tartumme siihen.

Esimerkkeinä turhasta sääntelystä käytetään tähtisadetikkujen kieltämistä alle 18-vuotiailta sekä EU:n kurkkudirektiiviä. Joukossa on toki myös esimerkiksi yrityselämää hankaloittavia säädöksiä ja turhaa byrokratiaa.

Vaarana on, että säädökset, jotka turvaavat esimerkiksi työntekijän oikeudet tai luonnonsuojelun, jäävät taloudellisen edun tavoittelun jalkoihin. Terve, demokraattisesti sovittu sääntely on yritysten ja yhteiskunnan kannalta välttämätöntä ja kuuluu sivistysvaltioon. Säännökset liittyvät järjestykseen, turvallisuuteen ja tasa-arvoon, joita ilman ajautuisimme viidakon lakien armoille.

Suomessa voi lainsäädännön turvin vuokrata asunnon täyttämällä parisivuisen vuokrasopimuksen. Yhdysvalloissa siihen vaaditaan 35 sivua. Suuri osa sääntelystä on siis sellaista, että sen olemassaolon näkee vasta, kun se ei toimi.

Hyvinvointivaltion keskeisiin ominaisuuksiin kuuluu, että sääntöjen ja lakien avulla varmistetaan niidenkin asema, joilta puuttuu taloudellista ja poliittista valtaa.

Markkinaliberalismissa halutaan vapautua esteistä, jotta voitaisiin toteuttaa omia tavoitteita ja ajaa omaa etua. Tällainen kaikista rajoitteista vapaa kilpailu käyttää hyväkseen ihmisen ahneutta. Talouselämä kyllä hyötyy, mutta siinä mennään vahvojen ehdoilla.

Äärimmilleen viety markkinaliberalismi luo epätasa-arvoiset lähtökohdat terveyteen, koulutukseen, varallisuuteen ja hyvinvointiin. Varattomien ja syrjäytyneiden olisi hyvin vaikeaa toteuttaa itseään ja tavoitteitaan.

Vapaus olisikin vain vahvojen ja parempiosaisten vapautta valintoihin. Köyhät ja heikot jäisivät sivuun jo lähtökohtaisesti.

Nykyisessä hallituksessa valtaa on siirtynyt liberaalioikeistolle. Talousliberaalit keskustalaisministerit Juha Sipilä ja Anne Berner vastaavat käytännössä sääntelyn purkamisesta. Esimerkiksi kuntien järjestämisvelvoitteiden purkamisesta on jo päätetty. Se voi johtaa palvelujen heikentymiseen. Toivottavasti normien purku ei tarkoita hyvinvointivaltion purkamista.

Myös EU näyttää olevan talouseliitin asialla. Samalla kun Euroopan huomio oli Kreikassa ja Ukrainassa, EU:ssa äänestettiin vapaakauppasopimus TTIP:n puolesta. Kyseiseen EU:n ja Yhdysvaltojen väliseen sopimukseen on kytketty muun muassa investointisuoja ja välimiesmenettely, joilla valtaa siirretään kansallisilta valtioilta ylikansallisille suuryrityksille. TTIP:llä pyritään eroon muun muassa "ikävistä" sääntelyistä luonnonsuojelussa ja työntekijöiden oikeuksissa.

Säännöt ja rajoitukset suojelevat heikompia sekä ylläpitävät taloudellista, koulutuksellista ja terveydellistä tasa-arvoa ja turvallisuutta.

Eriarvoistuminen on lisääntynyt voimakkaasti. Onko nykyinen markkinaliberaalinen talouseliitti uhka demokratialle ja tasa-arvolle?

Riitta Kuismanen
sosiaali- ja terveydenhuollon
opettaja, Pirkkala

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat