Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Alkoholilain kokonaisuudistus tarvitaan

Mielipide
 
Susanna Huovinen

Kotimaansivuilla (HS 14. 8.) kirjoitettiin alkoholilain uudistuksen vaiheista. Hämmästelen jälleen, kuinka valtakunnan päälehdessäkin viljellään käsitystä, että olisin ministerinä kannattanut – saati esittänyt – keskioluen siirtoa Alkoon. Kyseessähän oli Ilta-Sanomien kesäinen lööppi, jota käytetään jatkuvasti virheellisesti "lähteenä". Tämän voi jokainen tarkistaa kyseisestä lehdestä ja sen pääjutusta (IS 23. 7. 2013).

Keskioluen niin sanottu laimentaminen oli esillä sosiaali- ja terveysministeriön (STM) virkamiesten laatimassa arviomuistiossa yhtenä alkoholipolitiikan keinona. Muistio ei kuitenkaan ole ministerin mielipide, saati esitys. Olen siis saanut kukkahattutädin maineen – tosin hiukan kyseenalaisella tavalla.

Tämä on hyvä esimerkki siitä, miten vaikeaa suomalaisessa yhteiskunnassa on käydä kiihkotonta alkoholikeskustelua. Silti meidän olisi kyettävä nykyistä paremmin hillitsemään alkoholin aiheuttamia haittoja, eikä siinä auta pelkkä valistus.

Liian moni työikäinen kärsii alkoholisairauksista. Liian monessa perheessä lapsuus jää juomisen jalkoihin. Puhumattakaan alkoholin aiheuttamista kustannuksista poliisille, oikeuslaitokselle ja terveydenhuollolle.

Eniten pieleen HS:n juttu meni kuitenkin siinä, että minut esitettiin paitsi uudistuksen valmistelijana myös sen jarruttajana ja lopulta hautaajana. Tässä muunneltiin totuutta tavalla, joka vaatii korjauksen. Korjausta lehti ei pyynnöstäni huolimatta ollut valmis tekemään.

En ansaitse uudistuksen hautaajan mainetta. Olisinhan voinut todeta jo ministeriksi tultuani, etten koske asiaan. Näin en kuitenkaan toiminut.

Ministeriössä valmisteltiin uudistusta koko ministeriaikani siten, että esitys oli valmiina kesällä 2014. Tuolloin vaihtuivat sekä kokoomuksen että Sdp:n puheenjohtajat ja käytiin niin sanotut minihallitusohjelmaneuvottelut. Niissä oli esillä myös alkoholilain kokonaisuudistuksen tilanne.

Puheenjohtajat päättivät, ettei esitystä anneta eduskunnalle. Perusteluna oli eduskunnan loppukauden työruuhka mutta myös alkoholilakiin liittyvä EU-oikeudellinen aikatauluhaaste. Toki tiedettiin, että esitys on myös poliittisesti hankala, koska kaikissa hallituspuolueissa oli asiasta keskenään ristiriitaisia näkemyksiä. Nykyiselläkin hallituksella on edessään sama tilanne.

Päätös uudistuksen aikalisästä oli koko hallituksen yhteinen kanta. Vein uudistusta kaikesta kohinasta huolimatta eteenpäin ja järjestin aiheesta useita kuulemis- ja keskustelutilaisuuksia. Tuolloin tehdystä pohjatyöstä hyötyy myös nykyinen hallitus. Toivotan voimia tähän uudistustyöhön, jossa kaikki on koko ajan kaikkien mielestä väärin sammutettu.

Susanna Huovinen
kansanedustaja (sd)
peruspalveluministeri 2013–2015

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat