Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Yhteiset kriteerit alueiden arvioimiseen

Mielipide
 
Heli Kotilainen Jessica Karhu Leena Rossi

Rakennetun ympäristön hiilijalanjäljestä on virinnyt keskustelua. Samanlaista keskustelua käytiin 2010-luvun alussa yksittäisten rakennusten tuottamasta hiilijalanjäljestä. Rakennukset ja rakentaminen vastaavat noin 40 prosentista kaikesta energiankulutuksesta ja päästöistä.

Keskustelun tuloksena esitettiin ministeri Jan Vapaavuoren (kok) johdolla ERA17-ohjelmassa tarve yhteisen tavan luomiseksi rakennusten ympäristövaikutusten arviointiin. Sen perusteella luotiin Rakennusten elinkaarimittarit, jotka ottavat huomioon paitsi hiilijalanjäljen myös talouden, energian ja rakennusten käyttäjät.

Nykyisin rakennetun ympäristön ja alueiden ympäristövaikutuksia arvioidaan hyvin monella eri tavalla, kuten keskustelukin osoittaa.

Markkinat tarjoavat kaupallisia työkaluja, ja tarjolla on myös kansallisia tapoja ja työkaluja alueiden ympäristövaikutusten mittaamiseksi. Merkittävin kansallisista työkaluista on tekeillä oleva "Keko B", jossa Aalto-yliopiston, VTT:n ja Suomen ympäristökeskuksen Syken yhteistyönä kehitetään mittaristoa aluesuunnittelun tarpeisiin.

Päätöksenteon tueksi tarvitaankin yhtenäinen arviointitapa, joka ottaa huomioon paitsi itse rakennusten ja niiden tarvitseman infrastruktuurin rakentamisen myös alueiden käytön, ylläpidon ja lopulta purkamisen ja mahdollisen uusiokäytön.

Olisiko aika luoda Suomeen yhtenäiset rakennetun ympäristön elinkaarimittarit, jotka huomioivat hiilijalanjäljen ja ympäristön sekä vaikutukset talouteen, asukkaiden terveyteen ja viihtyvyyteen?

Heli Kotilainen
toimitusjohtaja
Green Building Council Finland
Jessica Karhu
asiantuntija
Green Building Council Finland
Leena Rossi
Jyväskylän yleiskaavapäällikkö
puheenjohtaja
Kestävät alueet -toimikunta,
Green Building Council Finland

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat