Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suomalaisetkin vanhat ihmiset ovat aktiivisia

Mielipide
 
Liisa Juote

Saska Saarikoski haki kolumnissaan (HS 13. 8.) onnellisen vanhuuden salaisuutta. Hänen mukaansa onnellisen näköisiä vanhoja ihmisiä näkee Suomessa liian harvoin, kun taas Yhdysvalloissa vanhat ihmiset ovat vauhdikkaita.

Saarikosken mielipiteet vanhoista ihmisistä ovat kokemusteni mukaan ainakin osin yksipuolisia. Hän määrittää vanhoiksi ne, jotka saapuvat paikalle, kun tarjotaan ilmaista kahvia, jonottavat pankeissa, eivät osaa käyttää raitiovaunun lippuautomaattia ja maksavat kassalla käteisellä. Sortuvatpa he jopa juttelemaan kassan kanssa. Sinänsä ymmärrettävää yksinäiseltä vanhukselta, jonka ainoa keskustelukumppani saattaa olla tuo kaupan kassa.

Minulla, 81-vuotiaalla vanhalla, on hieman eri käsitys suomalaisista vanhuksista. Käyn kerran viikossa seniorien ohjatussa allasvoimistelussa, jossa samalla myös vesijuoksen. Käyn kerran viikossa myös ohjatussa kuntosaliharjoittelussa, ja neljästi viikossa uin taloyhtiöni uima-altaalla. En muista, koska viimeksi olen käynyt pankin konttorissa, sillä hoidan pankkiasiani tietokoneella. Kaupassa maksan pankkikortilla, ja ulkomaille matkustaessani osaan tehdä lähtöselvityksen automaatilla.

Näin toimivat useat ikäiseni tuttavatkin. Noissa liikunnallisissa ryhmissä meitä vanhoja ihmisiä on paljon – ainakin täällä Vantaalla, missä yli seitsemänkymppiset pääsevät ilmaiseksi uimahalliin ja kuntosalille.

Kyllähän meitä vanhoja eläkeläisiä masentavat kaikki nytkin kaavaillut leikkaukset. Meitä surettavat vanhenemisen mukana tulevat vaivat, liikuntakyvyn heikkeneminen ja yksinäisyys. Vanhusten huonosta hoidosta ja laiminlyönneistäkin saa lukea, mutta tuttavapiirissäni ja näissä harrasteryhmissä panostetaan kyllä omatoimisuuteen. Ei niissä murjoteta.

Onnellisuus ei näy ulospäin kaikissa nuoremmissakaan.

Liisa Juote
Vantaa

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat