Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Lähi- ja kyläkoulu on sijoitus lapsiin

Mielipide
 
Eira Korpinen

Vuosina 1995–1997 valtion budjetissa koulutuksesta karsittiin noin kolmannes. Jatkuuko sama meno? Valtion budjettikirja osoittaa, että sosiaali- ja terveysministeriön hallinnonala on kaksinkertainen verrattuna opetus- ja kulttuuriministeriön hallinnonalaan.

Perusopetuksen järjestäminen on kunnan ydinpalvelu. Siihen kunta saa valtiolta avustuksen, joka ei ole kuitenkaan enää niin sanotusti korvamerkitty. Se voidaan siis käyttää muuhunkin tarkoitukseen kuin opetuksen järjestämiseen.

Päättäjien arvot ratkaisevat, mihin varat käytetään. Onko sivistystahtoa ja tulevaisuuden visioita?

Säästetäänkö edelleen pienimpien lasten opetuksesta?

2000-luvulla on lakkautettu joka vuosi yli sata peruskoulua. Kouluverkko on jo niin harva, että lasten sivistyksellisiä perusoikeuksia rikotaan. Pidentyneet koulumatkat – ennen muuta koulumatkoihin käytettävän ajan lisääntyminen – merkitsevät sitä, että tehokas oppimiseen käytettävä aika vähenee. Samalla oppimistulokset heikkenevät, mikä ilmenee jo tutkimuksista.

Myös lasten fyysisestä kunnosta on syytä olla huolissaan. Liikuntamahdollisuuksien väheneminen heijastuu suoraan lasten hyvinvointiin.

Epätasa-arvoisuus lasten välillä lisääntyy. Tästä voi alkaa syrjäytymiskierre, jonka hintaa on vaikea arvioida.

Koulutus on taloudellisesti kannattavin sijoitus juuri alakouluikäisten kohdalla. Maailmanpankin mukaan inhimillinen pääoma eli kansakunnan osaaminen on kansakunnan tärkein pääoman laji: sen yhteys taloudelliseen kehitykseen on kaikkein merkittävin.

Kyläkoulujen kohdalla sosiaalisen pääoman osuus on poikkeuksellisen suuri. Kyläkouluissa vanhempien yhteistyöllä ja kylän asukkaiden talkootyöllä on huomattava taloudellinen merkitys, mikä realisoituu esimerkiksi kunnan kanssa tehtävissä palvelusopimuksissa.

Eira Korpinen
professori emerita, Jyväskylä

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat