Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kriiseistä kärsiviä on kyettävä auttamaan

Mielipide
 
Antti Toivanen

Maailman pakolaisten määrä on suurempi kuin kertaakaan sitten toisen maailmansodan. 60 miljoonaa ihmistä on jättänyt kotinsa ja lähtenyt kohti tuntematonta. Yli puolet pakoon lähteneistä on lapsia.

Viidettä vuotta jatkuvan Syyrian konfliktin seurauksena yli 12 miljoonaa ihmistä tarvitsee humanitaarista apua maan rajojen sisäpuolella. Konflikti on myös ajanut maasta yli neljä miljoonaa ihmistä pakolaisiksi.

Suurimman taakan kriisien seurauksista kantavat poikkeuksetta kriisialuetta ympäröivät valtiot ja yhteisöt. Sekä Turkissa että Libanonissa on yli miljoona Syyrian pakolaista. Irakissa on syyrialaisten lisäksi miljoonia maansisäisiä pakolaisia.

Pakolaisten valtava määrä on ajanut ympäröivät yhteiskunnat kestämättömään tilanteeseen, mikä saattaa levittää kriisien vaikutukset yli rajojen. Syyrian sota vavahduttaa koko Lähi-idän yhteiskuntien rakenteita.

Syyrian konflikti on suurin yksittäinen kriisi, joka on vaikuttanut pakolaisten ja maansisäisten pakolaisten ennätykselliseen määrään. Se on silti vain osasyy maailmanlaajuiseen pakolaisaaltoon. Jemenin sisällissota on yksi vähälle huomiolle jäänyt konflikti, jonka seurauksena yli 20 miljoonaa ihmistä tarvitsee välitöntä humanitaarista apua.

Pakolaiskriiseissä humanitaaristen järjestöjen toiminta pelastaa ihmishenkiä sekä kriisialueilla että pakolaisia vastaanottavissa yhteisöissä. Työ takaa kriisin uhreille ihmisarvoisen kohtelun ja vakauttaa kriisialuetta. Humanitaarinen työ on tärkeimpiä instrumentteja, joita meillä on käytössämme globaalin turvallisuuden ylläpitämiseksi.

Eurooppa ja Suomi eivät ole erillään maailmanlaajuisesta pakolaiskriisistä. Vuoden 2015 ensimmäisen neljänneksen aikana 185 000 ihmistä haki turvapaikkaa EU:n alueelta. Kasvua edellisen vuoden vastaavaan neljännekseen verrattuna oli 86 prosenttia. Tämän vuoden aikana jo 4 800 ihmistä on hakenut Suomesta turvapaikkaa.

Välimeren tilanne ja Kaakkois-Euroopan kasvava pakolaismäärä ovat merkkejä siitä, että kriisien seurausten hoito pakolaisten lähtöalueilla on epäonnistunut. Toimenpiteiden on oltava nopeita. Euroopan unionin ja Suomen valtion on kiinnitettävä asiaan huomiota ja myönnettävä tarvittavia resursseja kriiseistä kärsivien auttamiseksi lähtöalueilla.

Leikkauspaineiden alla suunta näyttää kuitenkin päinvastaiselta. Valtiovarainministeriö julkisti viime viikolla esityksensä vuoden 2016 budjetiksi. Humanitaariseen työhön esitetään 70 miljoonaa euroa. Vuonna 2014 Suomi tuki humanitaarista työtä lopulta 105 miljoonalla eurolla. Ensi vuodelle budjetoidulla tuella avustusjärjestöt eivät pysty toimittamaan riittävästi apua lähtöalueille. Seuraukset näemme myöhemmin.

Elämme historiallisen epävakaata aikaa. Monimutkaisten, rajat ylittävien kriisien inhimilliset, taloudelliset ja poliittiset kustannukset kasvavat. Epäonnistumiseen ei ole enää varaa.

Antti Toivanen
humanitaarisen avun ohjelmapäällikkö, Pelastakaa Lapset
puheenjohtaja
ulkoministeriön kumppanuusjärjestöjen humanitaarisen
avun työryhmä

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat