Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Väkivallasta puhuminen vaatii uskallusta

Mielipide
 
Linda Blomstedt Veli-Matti Toikka Tiina Muukkonen

Väkivaltaan puuttuminen on kaikkien etu, kuten pääkirjoituksessa (HS 11. 8.), Juuso Ernon (HS Mielipide 12. 8.) sekä Pia Puu Oksasen ja Johanna Latvalan (HS Mielipide 13. 8.) kirjoituksissa todettiin. On hienoa, että myös Istanbulin sopimus nostettiin esille.

Vaikka sopimuksessa on kyse ihmisoikeusnäkökulmasta ja sopimus koskee erityisesti naisia, se ei tarkoita sitä, ettei miehiin ja poikiin kohdistuvaa väkivaltaa nähtäisi ongelmana. Istanbulin sopimus korostaa poikien ja miesten ottamista mukaan väkivallan vastaiseen työhön varhaisen puuttumisen ja asennekasvatuksen keinoin. Naisiin ja tyttöihin kohdistuva väkivalta on niin iso ilmiö, että se vaatii erityisen huomion. Siksi on Istanbulin sopimus.

Väkivallasta puhuminen on edelleen tabu – monesti myös ammattilaisille – eikä väkivaltaa tunnisteta. Fyysisen väkivallan lisäksi muotoja on useita: henkinen, seksuaalinen, taloudellinen, sosiaalinen sekä uskonnollinen väkivalta ja vainoaminen. Väkivaltaa on myös kaltoinkohtelu, kuten esimerkiksi lasten, vammaisten tai vanhusten hoidon laimin lyöminen.

Väkivalta traumatisoi sen kaikkia osapuolia, erityisesti lapsia. Suomessa olemme päässeet pitkälle kaikkien osapuolten auttamisessa ja eri näkökulmien yhteen sovittamisessa. Pidämme tärkeänä ennalta ehkäisevää tai korjaavaa työtä sekä uhrin, tekijän että kokijan kanssa.

Väkivallasta puhuminen vaatii uskallusta kaikilta osapuolilta, joten palvelut tulisi suunnitella helposti lähestyttäviksi kaikille sukupuolta tai muuta taustaa katsomatta. Palveluja on oltava riittävästi.

Istanbulin yleissopimus edellyttää muun muassa, että sopimusvaltioilla on ympäri vuorokauden toimiva puhelinnumero naisiin kohdistuvan väkivallan uhrien auttamiseksi ja tukemiseksi. Ensi- ja turvakotien liitto on lähtenyt sosiaali- ja terveysministeriön rahoittamana yhdessä kuuden muun kansalaisjärjestön kanssa suunnittelemaan tällaista väkivallan uhreille ja heidän omaisilleen suunnattua ympärivuorokautista, valtakunnallista ja maksutonta auttavan puhelimen toimintaa. Avun hakeminen kannattaa, sillä selviytymisprosessi alkaa siitä.

Linda Blomstedt
projektipäällikkö
Veli-Matti Toikka
suunnittelija
Tiina Muukkonen
kehittämispäällikkö

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat