Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Pystykauppa on kyseenalainen järjestelmä

Mielipide
 
Lauri Vaara

Metsäteollisuuden edunvalvontapäällikkö Riikka Pakarinen vaati (HS Mielipide 17. 8.) metsäalalle toimivia puumarkkinoita. Kunhan alalle ensin saataisiin puumarkkinat. Niitä ei Suomessa nykyisin ole, sillä noin 85 prosenttia myyntipuusta hakataan pystykaupoista, jotka eivät ole puun vaan hakkuuoikeuden kauppoja.

Pystykaupassa puunmyyjä pakotetaan ostamaan yhtiön metsäosaston välittämää korjuutyötä. Sen hintaa puun myyjä ei tiedä, sillä siitä päättää pimeästi metsäyhtiö. Kaikki puunhankinnan kulut vähennetään puunmyyjän bruttotulosta eli puun tehdashinnasta. Myyjä ei tiedä bruttotuloaan eikä siitä vähennettyjä kustannuksia. Myyjälle ilmoitetaan vain jäännös, jota nimitetään kantohinnaksi.

Pystykaupoista todetaan englanninkielisessä metsäalan oppikirjassa näin: "Puun pystykauppa on täydellinen – ehkä paras – korruptiota ylläpitävä järjestelmä." Vastaava syntyisi asuntojen kauppaan, jos asuntovälitysyritykset liitettäisiin asuntoja välittäviksi pankkien osastoiksi. Finanssivalvonta on kieltänyt pankkeja suosimasta omia asuntovälitysyrityksiä.

Metsäyhtiöiden puunkorjuun kustannukset ovat suuret, sillä yhtiöiden ensisijaisena tavoitteena eivät ole pienet kustannukset vaan työtunnin korkea työmäärä. Siinä jäävät ilman huomiota metsäkoneen hinnan korot ja kuoletukset. Ne nostavat metsäkoneen kustannukset metsävarustetun maataloustraktorin kustannuksia suuremmiksi, vaikka metsäkoneen tuntituotos on korkeampi.

Puunhankinnan kuluja voidaan manipuloida rajattomasti, sillä niiden ei tarvitse vastata todellisia kustannuksia. Kulujen manipuloinnilla säädellään jäännöskantohintaa.

Suurella jäännöshinnalla palkitaan puunmyyjiä pystykaupoista, avohakkuista ja puun kesäkorjuusta. Pienellä jäännöshinnalla rangaistaan hankintakaupoista, poimintahakkuista ja talvikorjuun vaatimuksista.

Tällaisissa puukaupan oloissa ei metsänomistajilta voida odottaakaan suurta halukkuutta hyödyntää metsiään taloudellisesti myymällä puuta.

Lauri Vaara
maatalous- ja metsätieteiden
tohtori, valtiotieteen tohtori
Helsinki

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat