Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Puutalo on vähähiilisin jo syntyessään

Mielipide
 
Matti Kuittinen

Dosentti Jussi Mattila esitti (HS Mielipide 15. 8.) väitteen, ettei puurakentamisen vähähiilisyydestä olisi tutkittua näyttöä. Päinvastoin: aiheesta on tehty sadoittain vertaisarvioituja tieteellisiä artikkeleita ja tutkimusraportteja.

Tutkimusryhmäni on tehnyt useita elinkaarilaskelmia, joiden perusteella puurunkoinen talo on selvästi muita vaihtoehtoja vähähiilisempi. Jottemme sokeutuisi omiin lukuihimme, vertailin yhdeksäätoista muuta tapaustutkimusta eri maista. Näissä saman talon hiilijalanjälkeä oli vertailtu puu-, teräs- ja betonirungoilla. Kaikissa tutkimuksissa puutalon hiilijalanjälki oli keskimäärin puolet pienempi kuin muilla materiaaleilla.

Amerikkalaiset Roger Sathre ja Jennifer O'Connor olivat vielä perusteellisempia: he vertailivat 123:a eri kansainvälistä tutkimusta, jotka käsittelivät puurakennusten tai -tuotteiden hiilijalanjälkeä suhteessa vaihtoehtoisiin ratkaisuihin. Nämäkin tutkimukset osoittavat, että puurakennuksen hiilijalanjälki on pienin.

Mattila viittasi Sitran selvitykseen Vierumäen puukerrostalosta. Selvityksessä todetaan, että puutalon valmistusvaihe on 29 prosenttia ja 50 vuoden elinkaari 10 prosenttia betonitaloa vähähiilisempi.

Ilmastonmuutoksen hillintä edellyttää radikaaleja päästövähennyksiä. Siksi kannattaa valita vaihtoehto, joka on vähähiilinen jo syntyessään.

Aina on skeptikoita, jotka eivät ole vakuuttuneita ilmastonmuutoksesta, tupakan haitallisuudesta tai puurakentamisen vähähiilisyydestä – runsaasta tieteellisestä näytöstä huolimatta.

Rakentamista tulee kuitenkin kehittää faktapohjalta vähähiiliseen suuntaan niin ilmastonmuutoksen hidastamisen kuin rakennusteollisuutemme kansainvälisen kilpailukyvynkin vuoksi. Tähän tarvitaan kaikkien materiaalien parhaita ominaisuuksia optimaalisessa suhteessa.

Matti Kuittinen
arkkitehti, tutkimuspäällilkkö
Aalto-yliopisto

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat