Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Hyvä johtaminen riittää tuottavuushyppyyn

Mielipide
 
Jari Kokko

Julkisuudessa on ollut paljon puhetta yhteiskuntasopimuksesta sekä kilpailukyvyn ja tuottavuuden parantamisesta. Keinoksi on muun muassa esitetty työajan pidentämistä. Johtamiseen keinona on kiinnitetty vähemmän huomiota, vaikka kaikki kehitys ja parannukset lähtevät aina siitä.

Hyvä johtaminen voidaan kiteyttää kolmeen helposti muistettavaan menestystekijään: suunnan näyttöön (innovatiivisuus, rohkeus uudistua), innostamiseen (kuunteleminen, motivointi ja arvostaminen) ja kyvykkyyksien kehittämiseen (osaamisen ja toiminnan kehittäminen).

Miten nämä sitten liittyvät tuottavuuteen, johon vaikuttavat aika, kustannukset ja laatu? Mitä tapahtuu tuottavuudelle, jos yksikin johtamisen menestystekijöistä puuttuu?

Organisaatio voi olla innostunut ja osaava, mutta suunta puuttuu. Suunnan puute näkyy organisaation poukkoiluna, mistä seuraa paljon turhan työn tekemistä. Tästä tietysti kärsii ennen kaikkea kustannustehokkuus. Suunnan puuttuessa liika innostuneisuus ja kyvykkyys voivat jopa pahentaa tilannetta.

Organisaatiolla voi myös olla suunta ja kyvykkyys, mutta innostuneisuus puuttuu. Innostuksen puute ilmenee organisaatiossa yleensä haluttomuutena saavuttaa johdon sanelemat tavoitteet.

Pahimmassa tapauksessa parhaimmatkin osaajat alkavat vetelehtiä tai nostavat kytkintä. Kaikista eniten tällaisessa tilanteessa kärsii organisaation ketteryys eli sopeutuminen nopeasti muuttuviin tilanteisiin tai kasvuun, jossa aika on kriittinen voimavara. Muutoksiahan nykymaailmassa riittää.

Voi myös olla niin, että organisaatio on tavoitteellinen ja innostunut, mutta kyvykkyys puuttuu. Tämä on ehkä harvinaisin tilanne – ainakin vakiintuneissa organisaatioissa. Kyvykkyyden puute näkyy eritoten tuotosten laadussa ja tuotteistamisen tasossa.

Uskon, että tämän maan tuottavuutta ja kilpailukykyä edistetään kestävimmin panostamalla johtamisen menestystekijöihin. Lukemattomista yt-neuvotteluistakin päätellen johtamisessa tuntuu olevan eniten parannettavaa siinä, että ihmiset saadaan innostettua saavuttamaan yhteisesti sovitut tavoitteet mahdollisimman nopeasti.

Nyt ei ole enää aikaa vetelehtimiseen, vaan joukot on saatava mukaan muutokseen ja kasvun tavoitteluun ammattitaitoisella johtamisella. Ilman tätä työajan pidennykset ovat vain päivittäisen kärsimyksen ja pahoinvoinnin pitkittämistä niin organisaatioissa kuin yhteiskunnassakin.

Jari Kokko
toimitusjohtaja, ForCIO Oy

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat