Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Myös sähkön tuotannosta pitää puhua

Mielipide
 
Simon-Erik Ollus

Pääkirjoituksessa (HS 15. 8.) toivottiin keskustelua sähkönkulutuksesta. Kulutuksesta ei kuitenkaan voi keskustella, ellei puhuta myös tuotannosta.

Sähkö ei enää ole bulkkituote, vaan sen arvo markkinoilla vaihtelee eri ajankohtina. Kun vaihteleva uusiutuva tuotanto, kuten tuuli- ja aurinkoenergia, kasvaa, olemme yhä useammin tilanteessa, jossa sähköä on hetkellisesti runsaasti tarjolla. Välillä siitä tulee niukkuutta.

Ensimmäistä osviittaa siitä, mitä tuleman pitää, näimme tänä kesänä. Uusiutuvan tuotannon kasvun, heikon kysynnän ja ennätyssateiden vuoksi sähkön markkinahinta painui ennätyksellisen alas. Pohjoismainen systeemihinta oli alhaisimmallaan 3,9 euroa megawattitunnilta ja Suomen aluehinta 6,3 euroa megawattitunnilta.

Kyseiset noteeraukset eivät ole lähelläkään tasoa, joka kattaisi minkään tuotantomuodon muuttuvia kuluja – veroista ja kiinteistä kuluista puhumattakaan. Sähköä on tuotettu tänä kesänä usein tappiollisesti.

Alhainen hinta kertoo, että sähköstä on ylitarjontaa ainakin lyhyellä aikavälillä. Silti uutta kapasiteettia syntyy markkinan ulkopuolelle tukiin perustuen.

Toisaalta tuotantolaitoksia suljetaan ennenaikaisesti kannattamattomina ja uusia kaupallisia hankkeita lykätään. Esimerkiksi Ruotsissa harkitaan jo muutaman ydinreaktorin ennenaikaista sulkemista. Tilanne ei olisi huolestuttava, jos sulkemisuhan alla olisivat vain vanhimmat fossiilisiin polttoaineisiin perustuvat tuotantolaitokset, kuten ilmastonmuutoksen torjumisen kannalta olisi perusteltua.

On syytä pohtia, onko nykyinen tapa kasvattaa uusiutuvaa tuotantoa täysin kysynnän kehityksestä riippumatta järkevää. Siksi hallitusohjelman kirjaus uusiutuvan energian tukien kehittämisestä teknologianeutraalimpaan ja markkinaehtoisempaan suuntaan on ehdottomasti kannatettava.

Energiantuotannon päästövähennystalkoissa pitäisi ottaa selvä loikka markkinaehtoisempaan suuntaan, jossa päästökauppa ohjaisi. Tällöin eniten päästävät laitokset suljettaisiin ensin, ja uutta uusiutuvaa ja päästötöntä tuotantoa syntyisi edullisuusjärjestyksessä markkinoiden tarpeen mukaan. Samalla päästöt vähenisivät nykyistä kehityspolkua huomattavasti edullisemmin.

Tuet ja muut ohjauskeinot kohdistuisivat tutkimukseen ja kehitykseen sekä päästökaupan ulkopuolisille aloille, kuten liikenteeseen. Tämä on myös suunta, johon EU:n komissio haluaa jäsenmaita kannustaa.

Simon-Erik Ollus
pääekonomisti, Fortum

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat