Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Yrityksiin tulee etsiä parhaat johtajat

Mielipide
 
Timo Peltola

Suomen teollisuuden tuotanto- ja vientiluvut eivät ole moniin vuosiin kasvaneet. Ensin pudottiin syvälle alas, ja ylöspääsy tai kasvu näyttää lähes mahdottomalta. Suhdanteiden jatkuva heikkous ei ole tähän kehitykseen riittävä selitys.

Teollisuus on toiminut liian pitkään vanhojen ja harhaisten uskomusten varassa. Yrityksen uusiutuminen ja sen tuotteiden innovatiivinen kehittäminen ovat jääneet paljolti tekemättä.

Suomalaisten suuryritysten johdolle onkin annettava huono todistus. Hallitusten puheenjohtajat ja toimitusjohtajat eivät ole useissa tapauksissa olleet riittävän kyvykkäitä.

Meille tyypillinen hyvä veli -verkosto on lisäksi kierrättänyt samoja yleisjohtajia yrityksestä ja alalta toiseen. Näiltä ehkä hyviltäkin yleismiehiltä tai -naisilta puuttuu yrityksen oman erityisalan syvällinen tuntemus. Vakava puute on myös se, että monelta puuttuvat henkilökohtaiset kontaktit alan kansainvälisiin verkostoihin.

Suomessa vain muutama vahva yritys tekee poikkeuksen tästä säännöstä. Nämä yritykset menestyvät suhdanteista riippumatta.

Suomi on niin pieni maa, että parhaita kykyjä pitää etsiä myös omien rajojen ulkopuolelta. Tuntuu siltä, että monet teollisuutemme yrityksistä pelaavat vielä Suomi-sarjaa, vaikka parhaat taiturit löytyisivät valioliigan tasolta.

Kansainvälinen kilpailu edellyttää maailmanluokan osaajia. Vain heidän avullaan voidaan menestyä globaalissa kilpailussa. Tosiosaajille kannattaa maksaa hyvin ja parhaille eniten. Sen sijaan Suomi-sarjan vastuuhenkilöille nykyisetkin palkkiot ovat usein liikaa.

Kansallinen hätätila edellyttää, että myös maan hallitus etsii omistamiinsa yhtiöihin parhaat asiantuntijat joko kotimaasta tai maan rajojen ulkopuolelta. Jos nykyjohto ei edusta toimialan terävintä kansainvälistä osaamista, se on maan edun takia pakko vaihtaa. Silloin kun yrityksen korjaavat toimenpiteet viipyvät tai eivät pure, vika on aina johdossa.

Timo Peltola
kauppatieteiden maisteri
Porvoo

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat