Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Esiintymispelkoon tulisi suhtautua vakavasti

Mielipide
 
Juha Pietikäinen

Esiintyminen tai ihmisjoukon huomion keskipisteenä oleminen aiheuttaa useimmille ihmisille jossakin määrin jännittämistä. On kuitenkin ihmisiä, joille kyseiset tilanteet ovat enemmän kuin jännittäviä. Pelkoa aiheuttavien tilanteiden välttelemisestä aiheutuu heille elämää merkittävästi rajoittava ongelma. Tätä kutsutaan myös sosiaalisten tilanteiden peloksi.

Oppivelvollisuuden aikana nuori joutuu usein esiintymään tilanteissa, joissa hän tuntee olevansa sekä opettajien että oppilaiden arvioinnin kohteena. Ujolle nuorelle esiintyminen voi olla epämukavaa, mutta mikäli hän tuntee epäonnistuneensa ja tulleensa nolatuksi luokan edessä, kokemus voi olla traumaattinen ja vaikuttaa opiskelussa suoriutumiseen.

Alemmilla koulutusasteilla on useimmiten mahdollista toteuttaa erityisjärjestelyjä, jos esiintyminen aiheuttaa pelkoa. Tärkeää olisi, että opettajat pyrkisivät tekemään esiintymistilanteista mahdollisimman mukavia ja osaisivat nähdä oppilaiden esilläoloon liittyvät hankaluudet.

Luokattoman lukion käytännöt suurine luokkakohtaisine oppilasmäärineen ja vaihtuvine oppilaineen ovat esiintymispelkoiselle stressaavia. Viimeistään tässä vaiheessa tilanteiden välttely alkaa vaikuttaa opinnoissa menestymiseen. Jos oppilas ei itse hae apua, opettajien on puututtava tilanteeseen ja haettava ratkaisua.

Korkeakoulujen opinto-ohjelmat ovat esiintymispelon suhteen joustamattomia. Nuori, joka on koulu-uransa ajan käyttänyt opiskeluun tarvittavia voimavaroja luoviessaan ongelmansa kanssa, voi huonoimmassa tapauksessa keskeyttää opintonsa, jos hän pitää seminaarien puhetilaisuuksia tai esitelmiä ylivoimaisina esteinä.

Esiintymisestä aiheutuva fobia ei saa olla este opiskeluissa etenemiselle. Ongelmaa kuitenkin vähätellään. Pahimmillaan esiintymispelko voi invalidisoida ihmisen niin, ettei hän pärjää normaalissa arjessa. Koululaitosten olisikin tärkeää erottaa toisistaan normaali jännittäminen ja pelko.

Juha Pietikäinen
opiskelija, Kirkkonummi

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat