Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Alueiden kauneusarvot unohdetaan liian usein

Mielipide
 
Matti Remes

Espoon Suurpellon perusidea on loistava: teknologian huippualue, viimeisimmät keksinnöt, moderni rakentaminen ja hyvät kulkuyhteydet. Suurpellosta olisi voinut tulla nuorten aikuisten ja lapsiperheiden asuinalue, mutta nyt sinne ei halua juuri kukaan. Syitä hankkeen epäonnistumiseen ovat huono kaupunkisuunnittelu, mielenkiinnoton arkkitehtuuri ja onneton brändäys.

Kun ensimmäiset mainokset ja tiedotukset Suurpellon rakentamisesta ilmestyivät, moni tiesi, ettei hanke saa sellaista myönteistä mielikuvaa ja pöhinää, mitä sen pitäisi saada.

Hankkeessa unohdettiin se tärkein: yleisön mielenkiinto. Sitä ei saatu, koska alueesta nähdyt havainnekuvat olivat jopa vastenmielisiä: avaralle pellolle rakennettuja peltihalleja tiukasti kiinni toisissaan, mielenkiinnotonta ja yllätyksetöntä rakentamista. Kaikkea sitä, mitä on nähty monesti aikaisemminkin.

Helsingin Ruoholahti ja Jätkäsaari ovat jo menetettyjä asuinalueita. Niiden vetovoima johtuu vain asuntojen puutteesta muualla eikä alueiden arkkitehtuurisista ansioista. Sipoonranta on arkkitehtien oppiesimerkki siitä, miten ei saa rakentaa. Suurpelto haluttiin jostain syystä sijoittaa samaan modernien kaupunkislummien kastiin.

Markkinoinnin paras keino on myönteinen huhu. Ihmisten tulee haluta muuttaa jonnekin. Ennen muutettiin sinne, mihin asuntoja rakennettiin – arkkitehtuurista tai ulkonäöstä piittaamatta –, koska ei ollut vaihtoehtoja. Nyt halutaan kauneusarvoja, mielenkiintoisia asuntoja, jännittäviä ja omituisia huoneistoja, loft-asuntoja, varastomaisia kellariasuntoja, pieniä vinttikopperoita ja kaartuvia katuja, joiden varressa on puita ja kivijalkamyymälöitä. Monimuotoista, kaunista ja elävää ympäristöä.

Kuka haluaisi asua suurella pellolla peltisessä navettarakennuksessa ilman mahdollisuuksia lähteä kävelylle, kauppaan, kahvilaan, kirkkoon tai urheilukentälle?

Peräti noin 20 prosenttia asuntojen hinnanmuodostuksesta riippuu ympäristön kauneusarvoista. Tyylikkääseen ja mielenkiintoiseen rakentamiseen kannattaisi panostaa jo pelkästään bisneksen vuoksi.

Jokainen aikakausi odottaa omaa edistyksellisintä aluettaan, jossa arkkitehdeille sallittaisiin villit kokeilut. Työpaikkojen ja asuntojen yhdistäminen samalle alueelle on korni ja vanhahtava ajatus. Tutkimusten mukaan vain yksi ihminen sadasta pystyy asumaan metropolialueella työpaikkansa läheisyydessä. Useimmat eivät edes halua. Monille on tärkeämpää, että pääsee pois työpaikkansa läheltä.

Asuinalueiden ja yksittäisten talojen ulkonäköön tulisi kiinnittää enemmän huomiota. Suurpellon mielenkiinnottomuus ja epäonnistuminen johtuvat huonosta kaupunkisuunnittelusta ja taitamattomista arkkitehdeistä. Tai siitä, etteivät taitavat arkkitehdit saa tilaisuutta tehdä kunnollista ja mielenkiintoista asuinaluetta.

Kaupunkisuunnitteluketjun tärkein lenkki ovat poliitikot – he, jotka päättävät asioista. Jostain syystä he ovat luovuttaneet päätöksenteon virheellisesti rakennuttajille, jotka eivät tiedosta kauniin rakentamisen taloudellisia arvoja.

Matti Remes
graafinen suunnittelija, kirjailija
Espoo

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat