Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Palkaton harjoittelu vääristää yritysmaailmaa

Mielipide
 
Juho Saarela

Työttömyyden lisääntyessä te-toimistot tarjoavat työnhakijoille vain pakollisia palkattomia harjoittelutyörupeamia. Onko oikein, että alati kasvava osuus väestöstä joutuu tekemään töitä saamatta kohtuullista korvausta?

Jos ryhtyisin yrittäjäksi, omatuntoni ei kestäisi palkattoman harjoittelijan ottamista. En pystyisi katsomaan häntä silmiin ja sanomaan, että tehdystä työstä on turha odottaa rahaa. Tiedän kuitenkin, että aina on työnantajia, jotka eivät kärsi pienimmistäkään tunnontuskista käyttäessään hyväksi ilmaista työvoimaa.

Mikäli yritykseni joutuisi kilpailemaan palkattomia harjoittelijoita käyttävän yrityksen kanssa, kilpailijallani olisi luonnollisesti etulyöntiasema. Todennäköisesti häviäisin kilpailussa, ja jäljelle jäisi työntekijöiden oikeuksia polkeva yritys, kun omani ei enää kannattaisi.

Olisi aiheellista pohtia, mitä tällainen epäkohta aiheuttaa yhteiskunnalle. Haluammeko, että yritysmaailma alkaa koostua yhä enemmän yrittäjistä, jotka pyrkivät takomaan voittoa keinoja kaihtamatta? Haluammeko, että pehmeämpiä arvoja suosivat ihmiset jättäytyvät yritysmaailman ulkopuolelle, koska he tiedostavat ristiriidan arvojensa ja menestyksen maksimoinnin välillä?

Näillä asioilla on vaikutusta yritysten käyttäytymiseen ja siihen, miten yritykset kantavat vastuutaan yhteiskunnassa.

Juho Saarela
tekniikan kandidaatti, Espoo

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat