Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suomella ei ole enää varaa venkoiluun

Mielipide
 
Sampsa Saralehto

Onko Suomi todella vajonnut talouden huipulta apatian suohon, kuten Helsingin Sanomat (Kotimaa 20. 8.) väittää usean asiantuntijan suulla? Suomalainen yhteiskunta on jäykkä muutoksille: saavutetut edut ovat pyhiä.

Suomi on jälkisosialistinen maa, jossa uskotaan valtion kaikkivoipaisuuteen. Mitään ei voida tehdä ilman valtion apua. Hyvinvointiyhteiskunnasta on tullut holhousyhteiskunta.

Toisaalta olemme ylisäädelleet koko yhteiskunnan. Jos ilmenee jokin ongelma, heti vaaditaan valtion mukaantuloa – mieluimmin uutta lainsäädäntöä.

Saamme EU:sta paljon säädöksiä. Virkamiehet ja poliitikot haluavat varsin useasti vielä kiristää näitä säädöksiä kansallisesti. Tämä heikentää merkittävästi Suomen asemaa muihin EU:n jäsenmaihin verrattuna.

Julkisen hallinnon päätöksentekokyky on heikentynyt: ei uskalleta päättää eikä antaa lupia tehdä mitään uutta. Hyvinä esimerkkeinä ovat sosiaaliturvajärjestelmä ja Kelan säädökset. Niistä ei tavallinen kansalainen kovin helposti selviä.

Ulospääsy pysähtyneisyydestä vaatii kovia otteita. Meillä on kansan valitsema enemmistöhallitus. Sen tehtävä on luoda mahdollisuuksia. Koska Akava, EK, SAK ja STTK eivät saaneet aikaan tuloksia, hallituksen on tehtävä tarvittavat päätökset, vaikka uhkakuvina olisivat lakot ja muut levottomuudet.

Suomella ei ole varaa päättämättömyyteen ja kolmikannan tyhmyyteen. Aikaa ei ole yhtään hukattavaksi jatkuvaan venkoiluun.

Apatian syynä on päättäjien päättämättömyys. Tämä on täysin ymmärrettävää mutta ei hyväksyttävää. Poliitikot haluavat voittaa seuraavat vaalit. Tosin kaikki puolueet ovat olleet hallituksessa laman aikana.

Taantuma on jatkunut jo seitsemän vuotta. Sinä aikana jakovarasta on tullut rakenteellinen valtiontalouden vaje, joka on hoidettava.

Kansalaiset ymmärtävät säästötoimet: ne on tehtävä, ja ainainen kitinä on lopetettava. Jatkuva uudistusten ja leikkausten siirtäminen heikentää uskottavuutta ja lisää apatiaa.

Talouden saaminen kasvuun vaatii luottamusta ja kaikkien niiden kannustimien käyttämistä, joita hallituksella on, vaikka moni ryhmittymä olisi niitä vastaan.

Kateus ja ahneus on käännettävä voitoksi. Samalla otsikot ja iskusanat on muutettava teoiksi. Kasvu on mahdollista, jos sitä todella halutaan.

Suomi saadaan nousuun rohkeudella, ei valittamalla.

Sampsa Saralehto
valtiotieteiden tohtori, Järvenpää

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat