Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Onko Fortum Venäjän vietävissä?

Mielipide
 
Tapani Kaskeala

Viime aikojen julkisessa keskustelussa on kysytty, painostiko Suomen valtio Fortumin Fennovoiman osakkaaksi. Olisiko kuitenkin oleellisempaa kysyä, painostiko Fortumia Venäjän valtio?

Fortum on investoinut yli neljä miljardia euroa kaasuvoimaloihin Siperiassa. Investoinnit on tehty toimialalle, joka on täysin Venäjän viranomaisten säätelyn varassa. Toisin sanoen Vladimir Putinin hallinto voi halutessaan vaikuttaa niiden investointien kannattavuuteen.

Toisaalta tiedämme, että Fennovoiman venäläinen osakas Rosatom on Venäjän valtionhallinnon kaupallinen jatke. Tiedämme myös, että Venäjä pitää Fennovoiman voimalaa erittäin tärkeänä referenssihankkeena Rosatomille. Rosatomin osakepääomapanoksen ohella Hanhikiven voimalan koko vieraan pääoman rahoitus tuleekin Venäjältä.

Ottaen huomioon Fortumin Siperian-investointien valtavan poliittisen riskin ei vaadi suurta mielikuvitusta ymmärtää, miksi Fortum on nyt lähtemässä Rosatomin kumppaniksi Fennovoimaan. Moskova sai Rosatomin voimalatoimituksen varmistavan kotimaisuusasteen Fennovoimaan, ja Fortum voi toivoa investointiensa säästyvän Venäjän viranomaisten häirinnältä.

Kuvaavaa Fortumin heikolle neuvotteluasemalle on, että vastoin odotuksiaan Fortum ei ole päässyt ostamaan Gazpromin vesivoimaloita Karjalassa ja Kuolassa. Kaupan oletettiin kytkeytyvän Rosatomin kumppaniuteen Fennovoimassa. Mutta miksi Venäjä luovuttaisi strategisina pitämiään energialaitoksia suomalaisille, jos se saavuttaa tavoitteensa Fennovoimassa muutenkin?

Fortumin asemaa heikentää edelleen se, että se ei ilmeisesti ole suojannut Siperian-sijoituksiaan poliittisilta riskeiltä. Tämä olisi ollut mahdollista esimerkiksi Maailmanpankkiryhmän tai Euroopan jälleenrakennus- ja kehityspankin EBRD:n avulla.

Luottiko Fortumin johto liikaa hyvän sään aikana luotuihin korkean tason suhteisiinsa?

Tapani Kaskeala
eläkeläinen
entinen EBRD:n johtokunnan jäsen
Helsinki

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat