Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Valtion ei pidä hukata nuorten voimavaroja

Mielipide
 
Kosti Keistinen

Marja Salmela esitteli kolumnissaan (HS 20. 8.) valtionhallinnon tehostuvaa luonnetta: lähivuosina valtiolta eläköityy 14 000 työntekijää, mutta vain puolelle heistä palkataan seuraaja. Valtiolta on siis yhä vaikeampaa saada työpaikka.

Erityisesti muutos koskettaa nuoria, sillä uransa alkuvaiheessa oleville tarkoitettuja paikkoja ei enää ole, ja kokeneemmat nappaavat muut tehtävät. Valtiolle työllistymiseen ei riitä, että on valmistunut yliopistosta kiitettävin arvosanoin ja kerännyt kesätöissään työkokemusta julkiselta puolelta.

Valmistumisen jälkeen sulkeutuvat myös viimeiset ovet vähiin harjoittelupaikkoihin, kun yliopiston tarjoamaa palkkaustukea ei ole enää mahdollista saada.

Kun jokaista avointa työpaikkaa tavoittelee vähintään sata henkilöä, valtio on yhä epätodennäköisempi työnantaja vastavalmistuneelle. On oikein, että pätevin valitaan, mutta pinnan alle jää valtavasti nuorten potentiaalia. Tempputyöllistämistä kukaan ei kaipaa, mutta on sekä henkilökohtainen että yhteiskunnallinen tragedia, jos nuorten tuoma näkökulma jätetään kokonaan hyödyntämättä.

Professori Bengt Holmströmin (HS 19. 8.) mukaan työmarkkinoiden remontissa huomio on kiinnitettävä nuoriin, koska nuorilla on muun muassa erityinen kyky hyödyntää internetin tietomassoja ja opettaa vanhempiaan. Sellaista kai valtiokin tarvitsee pysyäkseen joustavana ja kehityksessä mukana. Saavatko nuoret osaajat kuitenkaan valtiolta koskaan tätä mahdollisuutta?

Monella nuorella on unelma tulla hyväksi virkamieheksi paremman Suomen rakennustalkoisiin. Annettavaa olisi, jos vain joku ottaisi vastaan.

Kosti Keistinen
yhteiskuntatieteiden maisteri
työnhakija
Jyväskylä

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat