Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tuottavuusloikka on tehtävä nopeasti

Mielipide
 
Timo Jaatinen

Hallituksen tavoite parantaa Suomen rapautunutta kilpailukykyä yhteiskuntasopimuksella karahti kiville, kun kaikilla palkansaajajärjestöillä ei ollut valmiutta sitoutua sopimuksen konkreettisiin tuottavuustavoitteisiin.

Viennistä elävä Suomi on menettänyt kilpailukykyään suhteessa tärkeimpiin kilpailijamaihin. Tämän vuoksi tarvittava tuottavuusloikka ei voi odottaa, vaikka yhteiskuntasopimusta ei nyt syntynytkään. Tuottavuuden parantaminen on välttämätöntä, jos haluamme säilyttää tuotannon ja työpaikat Suomessa.

Yhteiskuntasopimuksen kaatuminen on perinteisen kolmikannan epäonnistuminen. Ratkaisu työmarkkinoiden uudistamiseksi ja tuottavuuden parantamiseksi on siirtymässä työmarkkinajärjestöjen käsistä poliittisille päättäjille. Toivottavasti maan hallitus ryhtyy nyt määrätietoisiin toimiin päätösvallassaan olevien kilpailukykyongelmien korjaamiseksi.

Lakeja on aina mahdollista muuttaa. Mikäli uudistukset venyvät ja takkuavat, Suomi jatkaa kurjistumisen ja näivettymisen tiellä. Siinä tilanteessa ei ole voittajia, vaan me kaikki suomalaiset olemme häviäjien joukoissa.

On hyvä, että Juha Sipilän (kesk) hallitus ilmoitti harkitsevansa vielä yhteiskuntasopimuksen syntymiseen keväällä kytkettyjen veroratkaisujen ja 1,5 miljardin euron lisäleikkausten sisältöä. Jos nämä leikkaukset toteutettaisiin sellaisenaan, ne koskettaisivat rajusti kaikkia suomalaisia ja myös elinkeinoelämää.

Hallitusneuvotteluissa linjatut lisäsopeutustoimet tarkoittaisivat teollisuudelle muun muassa sitä, että ulkomaan rahtiliikenteen väylämaksut kaksinkertaistuisivat ja tavaraliikenteen ratavero otettaisiin uudestaan käyttöön. Myös energiaverotus kiristyisi.

Metsäteollisuus ry on arvioinut, että nämä päätökset aiheuttaisivat metsäteollisuusyrityksille yli 40 miljoonan euron vuotuiset ylimääräiset kustannukset, joita ei voida siirtää vientituotteiden hintoihin. Jouduttaisiin jälleen karsimaan kuluja muualta tai siirtämään tuotantoa Suomesta.

Hallitus on kuitenkin ohjelmassaan sitoutunut siihen, ettei se lisää teollisuuden kustannuksia tai aseta lisää sääntelyä. Näistä tavoitteista sen tulee pitää kiinni.

Yhteiskuntasopimuksella olisi korjattu Suomen kustannuskilpailukykyä. Sopimuksen kaatuminen ei saa johtaa uusien kilpailukykyvammojen luomiseen.

Timo Jaatinen
toimitusjohtaja, Metsäteollisuus ry

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat