Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Puuta on käytettävä viisaasti

Mielipide
 
Jussi Nikula

Metsäteollisuus ry:n Riikka Pakarinen totesi (HS Mielipide 17. 8.) korkeamman jalostusasteen teollisuuden ajautuvan vaikeuksiin, jos puun polttoa lisätään merkittävästi. Biotalouden kasvuhuumassa onkin tarkkaan harkittava, mikä on viisainta puunkäyttöä.

Metsäteollisuus ilmoittaa lisäävänsä puunkäyttöä 15 miljoonaa kuutiometriä vuositasolla. Hallitusohjelmassa biotalouden tavoitteena on vastaavan suuruinen puunkäytön kasvu. Hallitusohjelma linjaa myös – niiltä osin ansiokkaasti – tavoitteeksi kivihiilen käytöstä luopumisen ja kotimaisen öljynkulutuksen puolittamisen 2020-luvun kuluessa.

Jos nämä energiasektorin tavoitteet ajatellaan täytettävän puuenergiaan perustuvilla ratkaisuilla, kuluu tavoitteiden täyttämiseen molempiin vähintään 15 miljoonaa kuutiota puuta. Biotaloushuumassa puu on myyty jo kolmeen kertaan, minkä oireista Pakarisen kirjoituskin on hyvä esimerkki.

Puu on rajalliseen tahtiin uusiutuva luonnonvara. Sen käytön lisääminen uhkaa johtaa edelleen heikkenevään metsäluonnon tilaan ja ilmaston kannalta haitallisiin metsien hiilinielujen muutoksiin. Puunkäyttöä ei voi juuri lisätä.

Puuta pitäisi säästää siellä, missä on muita vaihtoehtoja. Puuta tulisi käyttää ensisijaisesti korkeamman lisäarvon materiaalisiin tuotteisiin: puutuotteisiin, paperiin ja selluun. Toiseksi tärkeimpänä puunkäytön kohteena pitäisi olla lento-, laiva- ja raskaan maantieliikenteen käyttämät biopolttoaineet. Muu liikenne on sähköistettävissä.

Vasta kolmantena puuta tulisi käyttää energiateollisuuden tarpeisiin. Puuta tarvitaan jonkin verran kivihiilen korvaajana lämmöntuotannossa, mutta tarve pitäisi ensisijaisesti täyttää polttoon perustumattomilla ratkaisuilla, kuten rakennusten energiatehokkuutta lisäämällä, lämpöpumpuilla ja aurinkolämmöllä.

Edellä mainitulla puunkäytön priorisoinnilla voidaan estää kysynnän räjähdys, josta edes hyvin toimivat puumarkkinat eivät selviä. Priorisointi on mitä luultavimmin myös taloudellisen lisäarvon luonnin kannalta tuottavin vaihtoehto. Se luo toivoa siitä, että suomalainen metsätalous voisi olla jonain päivänä myös ekologisesti kestävää.

Jussi Nikula
ohjelmapäällikkö, WWF Suomi

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat