Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Hallitus ei ymmärrä järjestöjen merkitystä

Mielipide
 
Kristina Nokso-Koivisto

Kehitysyhteistyön tukea lisätään yrityksille ja vähennetään kansalaisjärjestöiltä (HS 22. 8.). Päätös osoittaa, ettei hallitus ymmärrä kansalaisjärjestöjen roolia suomalaisen yritystoiminnan mahdollistajana. Yritystoiminnan käynnistämiseen kehitysmaissa tarvitaan kohdemaissa verkottuneita ja niiden kulttuuria tuntevia ihmisiä.

Kansalaisjärjestöjen toiminta kehitysmaissa on paljon muutakin kuin köyhien auttamista. Ne tarjoavat suomalaisille matalan kynnyksen mahdollisuuden tutustua kehitysmaiden kulttuureihin ja luoda yhteistyöverkostoja maidemme välille. Syntyvät hyödyt Suomen valtio saa hyvin edullisin kustannuksin. Hankkeissa tehdään satoja tunteja ilmaista vapaaehtoistyötä. Usein matkakulut ovat ainoita kustannuksia.

Toimittuani kansalaisjärjestöjen kehitysyhteistyöhankkeissa vuosien ajan olen hämmästynyt hankkeiden laajoista vaikutuksista. Hankkeiden pohjalta syntyy yhteisyrityksiä, koulujen ja yliopistojen välistä yhteistyötä, koulutusvientiä sekä kanavia levittää suomalaista osaamista ja tuotteita maailmalle. Hankkeissa syntyneet henkilökohtaiset kontaktit ovat mahdollisia uuden toiminnan alkuja.

Järjestöjen tuen leikkaukset osuvat kipeimmin omaan nilkkaamme. Kilpailu kehitysmaiden kasvavista markkinoista on käynnissä.

Miten voimme kilpailla, jos murennamme vuosikymmenien aikana rakennetun pohjan yhteistyöltä? Kun kaikkien vuoden 2015 kansalaisjärjestöhakemusten – myös omamme – käsittely päätettiin lopettaa, kehitysmaalaiset kumppanimme löysivät uuden kumppanin Aasiasta jo parissa viikossa.

Suomen talous ei kohene rakentamalla muureja vaan avaamalla ovia maailmalle. Laman voittamiseen kansalaisjärjestöhankkeet tarjoavat uusia alkuja ja toimintamahdollisuuksia.

Hallituksen täystyrmäystä kansalaisten vapaaehtoiselle työlle ja aktiivisuudelle yhteiskunnan talouden ja vireyden kohentamiseksi ei voi kuin ihmetellä.

Kristina Nokso-Koivisto
filosofian maisteri
Nokia

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat