Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kuoppakorotus levitettiin koko kuntasektorille

Mielipide
 
Rauno Vesivalo

Helsingin Sanomien pääkirjoitus (HS 21. 8.) väitti, että julkiselle sektorille luotiin aivan katteettomia odotuksia palkankorotuksista vuoden 2007 eduskuntavaaleissa. Pääkirjoituksen mukaan tilannetta pahensi se, että Tehy otti lupaukset palkankorotuksista tosissaan.

Koulutetun sosiaali- ja terveysalan pienistä palkoista oli keskusteltu vuosikymmeniä. Myös poliittiset päättäjät heräsivät tukemaan tavoitetta, koska pula koulutetusta hoitohenkilöstöstä oli ja on vieläkin uhka sosiaali- ja terveydenhuollolle.

On ollut tavallista, että alalta on paettu töihin muihin tehtäviin, koska työ on vaativaa ja palkkaustaso ei edelleenkään vastaa koulutusta. Tavoitetta edistettiin samapalkkaisuusohjelmalla ja hallitusohjelmassa. Tavoitteena oli nimenomaan korjata sosiaali- ja terveysalan henkilöstön palkkakuoppaa.

Ei ole koulutetun hoitohenkilöstön vika, että matalapalkkaiseen alaan kohdistunut palkkakuopan korjaus levisi kuntatyönantajan omasta aloitteesta koko kuntasektorille.

Näin ollen alun perin nimenomaan sosiaali- ja terveysalan matalapalkkatason korjaaminen ei toteutunut niin hyvin kuin ajateltiin.

Vaikka Tehyn työtaistelun tuloksena palkkataso nousi tyydyttävästi, sosiaali- ja terveysalan palkat eivät ole edelleenkään koulutustasoon nähden suuret. Tilastokeskuksen tietojen mukaan esimerkiksi sairaanhoitajan tehtäväkohtainen kuukausipalkka on 2 548 euroa ja lähihoitajan palkka on 2 155 euroa.

Yhteiskuntasopimuksen kaaduttua on ollut hämmentävää seurata jälkipuintia julkisen talouden tilasta ja syistä, jotka ovat siihen johtaneet. Eikö naisvaltaisen matalapalkka-alan sallita koskaan nousta palkkakuopastaan?

En voi mitenkään hyväksyä sitä, että syyllistä maan huonoon taloustilanteeseen haetaan nyt pienipalkkaisista naisista.

Vanhoissa asioissa vatuloiminen ja syntipukkien hakeminen eivät mitenkään auta nykytilanteessa. Työmarkkinaratkaisut ja muutkin päätökset tehdään aina ajassa olevien mahdollisuuksien mukaisesti.

Rauno Vesivalo
puheenjohtaja, Tehy

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat