Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Koulutusleikkauksilla olisi vakavia seurauksia

Mielipide
 
Antti Henttonen
Adam Korpak
Kuva: Adam Korpak

Viime päivinä on mielipidesivuilla ollut huolestuneita, lähes hätähuudon kaltaisia kirjoituksia koulutuksemme ja samalla kansamme tulevaisuudesta. Mieleeni jäi erityisesti viestintäneuvos Hannu Laaksolan (HS 17. 8.) toteamus, että vain hullu leikkaa tulevaisuudestaan.

Tällaisen vanhan koulumiehen mieleen palautuu jälleen vuoden 1953 valtiovarainministeri Juho Niukkasen budjettiesitys, joka tähtäsi sodan ja sotakorvausten köyhdyttämän maan valtiontalouden vakauttamiseen. Siihen liittyi ankara koulukustannusten leikkaus. Toteutuessaan se olisi lykännyt sotavuosien hidastamia uudistuksia tuntemattomaan tulevaisuuteen ja aiheuttanut koulutyölle vuosikymmenien taantuman.

Meillä ei olisi nykyisiä peruskouluja eikä ammatti- ja korkeakouluja. Emme olisi talous- ja kulttuurisaavutuksissa Euroopan kansojen eturivissä.

Onneksi silloinen tasavallan presidentti J. K. Paasikivi torjui kansallisen onnettomuuden kaukonäköisellä kannanotollaan: "Kansanopetus on niin tärkeää, ettei siinä ole varaa ottaa taka-askelia vaikeinakaan aikoina."

Aikovatko nykyiset "niukkaset" toteuttaa tuollaisen taka-askeleen? Haluavatko he jättää nimensä historiaan kansamme tulevaisuuden turmelijoina?

Me koulutuksesta ja samalla kansamme tulevaisuudesta huolta kantava kouluväki toivoimme suunnitteilla olleeseen yhteiskuntasopimukseen sen kaikkien osapuolten hyväksymää kannanottoa, ettei koulutusmenoja leikata haitallisesti.

Kun sopimus nyt raukesi, toivomme sitä korvaaviin ratkaisuihin samaa periaatetta: kaiken tulevaisuuden suunnittelun perustana on pienelle kansalle elintärkeän kasvatuksen ja koulutuksen jatkuva kehittäminen. Sen tulee koskea niin koulutuksen sisältöjen ja opetusmenetelmien kehittämistä kuin alueellisen ja taloudellisen tasa-arvon toteuttamistakin. Ne ovat koulutuksemme ydinasioita.

Olisi nähtävä väärien säästöjen taloudelliset seuraukset. Maaseudun peruskoulujen ja lukioiden sekä ammattikoulujen lakkauttamisella kiihdytetään maaltapakoa ja maaseudun autioitumista. Lastensa parasta katsovat vanhemmat siirtyisivät taajamakoulujen lähelle lisäämään niiden koulurakennustarvetta, asuntopulaa ja kasvattamaan niiden työttömyyslukujakin. Kouluissa jouduttaisiin tilojen puutteessa toteuttamaan kaksivuorolukua, jota yhdysvaltalainen kasvatustieteen professori Taimi Maria Ranta kutsui 1950-luvulla täällä vieraillessaan paholaisen keksinnöksi.

Ammattiyhdistysväki kaatoi yhteiskuntasopimuksen. Se oli luoti omaan nilkkaan. Niuhottamalla pienistä asioista se hairahtui kaatamaan isoja asioita.

Kouluväki, johon kuuluvat myös lasten vanhemmat, rohkenee katsoa odottavasti ja kunnioittavasti tasavaltamme korkeimpiin päättäjiin.

Antti Henttonen
opetusneuvos, Helsinki

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat