Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kolmikannan aika on ohi

Mielipide
 
Paavo Tanskanen

Suomen perustuslain mukaan "valtiovalta Suomessa kuuluu kansalle, jota edustaa valtiopäiville kokoontunut eduskunta" ja "julkisen vallan käytön tulee perustua lakiin". Perustuslaissa ei ole mainintaa, että eduskunta ja hallitus voisivat luovuttaa osan julkisesta vallasta ammattiyhdistysliikkeelle.

Meitä ammattiyhdistyksiin kuulumattomia on aina ihmetyttänyt, miten ammattiliitot ja työnantajaliitot on päästetty sopimaan keskenään monista meitäkin koskevista asioista, joissa päätösvalta on yksiselitteisesti eduskunnalla. Sen tehtäväksi on jäänyt vain valmiin päätöksen kirjaaminen.

Niin kauan kuin yhteiskunnallamme riitti etuja jaettaviksi, tämä kolmikanta toimi kohtuullisesti. Mutta nyt kun pitäisi tinkiä saavutetuista eduista, ammattiliitoilta ei löydy halukkuutta mihinkään järjestelmän muutokseen. Ne taistelevat viimeiseen jäseneensä saakka välittämättä koko kansan parhaasta.

On oikeastaan hyvä, että pääministerin ajama yhteiskuntasopimus ei toteudu. Nyt hallitus ja eduskunta joutuvat ja pääsevät tekemään päätöksiä koko Suomen parhaaksi. Maahamme pitää saada yritystoiminnalle ja vaurastumiselle myönteisempi ilmapiiri, jotta talous saadaan kasvuun.

Ehdotan, että hallitus tekee eduskunnalle aluksi seuraavat esitykset.

Työehtosopimusten yleissitovuus poistetaan. Tällöin paikallinen sopiminen tulee työehtoneuvottelujen perusmalliksi.

Ammattiyhdistysten ja työttömyyskassojen jäsenmaksujen verovähennysoikeus poistetaan. Valtiontalouteen saadaan tämän avulla yli 200 miljoonan euron lisätulo.

Laittomien lakkojen lakkosakkojen määrä nostetaan vastaamaan aiheutettua vahinkoa. Nyt tämä laiton toiminta hyväksytään hiljaisesti, mikä rapauttaa yleistä lainkuuliaisuutta.

Hallitus tehköön nyt ne päätökset, jotka vievät meidät tarvittaviin rakenneuudistuksiin. Jos ammattiliitot päättävät mennä yleislakkoon, hallituksella on tarvittaessa käytettävissään lainsäädännön antama valta johtaa maatamme.

Paavo Tanskanen
Fuengirola, Espanja

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat