Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Rahapeliyhtiön kilpailukyky on turvattava fuusiossa

Mielipide
 
Velipekka Nummikoski

Pääministeri Juha Sipilän (kesk) hallitus haluaa yhdistää Fintoton, Veikkauksen ja Raha-automaattiyhdistyksen. Fuusiossa on pidettävä huolta siitä, että uudella yhtiöllä on riittävät työkalut kanavoida rahapelaamista kotimaiseen tarjontaan.

Huoli kilpailukyvystä on erityisen ajankohtainen juuri nyt, kun Poliisihallitus julkisti kesäkuussa rahapelien markkinointia koskevat linjauksensa. Viranomaislinjaukset vaikeuttavat merkittävästi kanavointitehtäväämme.

Kotimaisten peliyhteisöjen vastuullisuus- ja markkinointikäytännöt vastaavat komission viime vuonna julkaisemien suositusten vaateisiin ja osin jopa ylittävät ne. Sen vuoksi rahapelien markkinointia koskevat kotimaiset viranomaislinjaukset tulee uskaltaa arvioida uudelleen.

Kuluttajan tarpeiden ymmärtäminen on oleellista. Kuluttaja valitsee ajan, paikan, laitteen, maksuvälineen ja ennen kaikkea pelikohteen.

Suomalaisten rahapeliyhteisöjen ehdoton kilpailuetu ovat monikanavaiset tuotteet ja palvelut, kioskeista verkkoon, mutta myös parannettavaa riittää. Esimerkiksi RAY:llä ei ole lupaa tarjota jakelukanavat ylittäviä jackpotteja.

Lottotuotteiden ja hevospelien kansainväliset poolit ovat Suomessa jo arkipäivää. Vastaavat poolit tulisi sallia myös raha-automaateissa ja pokerissa.

Asiakashuomioinnissakin on kosolti kehitettävää. Tällä en tarkoita esimerkiksi pelaamisen määrään perustuvia bonusjärjestelmiä, mutta voisiko asiakasta hyvittää siitä, että hän valitsee valvotun kotimaisen tarjonnan?

Emme voi nyt markkinoida kaikkia nettipelejämme edes rekisteröityneille asiakkaillemme. Nämä nopean rytmin tuotteet ovat juuri niitä, jotka kiinnostavat kuluttajia entistä enemmän. Näihin tuotteisiin kansainväliset pelisivustot keskittyvät kohdentaessaan mainontaa Suomeen.

Pelien ristiinmyynti on kiellettyä. Rahapelituotteen tarjoaminen kuluttajille toisen rahapelin myynnin yhteydessä olisi täysin luontevaa toimintaa rahapeleistä jo todistettavasti kiinnostuneelle henkilölle.

Kilpailukykyyn kuuluu myös vastuullisuudesta huolehtiminen. Kotimaisen tarjonnan valitseminen on kannanotto sen puolesta.

Monet pelaamista säätelevät työkalut ovat meillä pakollisia toisin kuin ulkomaisessa tarjonnassa. Tämän vuoksi kotimaisen tarjonnan hyvä kilpailukyky edistäisi myös vastuullista pelaamista.

Yksinoikeusjärjestelmämme nauttii laajaa kannatusta. Ruotsin ja Tanskan esimerkit osoittavat, miten nopeasti yksinoikeusjärjestelmä murenee, jos laillisten toimijoiden markkinaosuus laskee.

Uudistuvan lainsäädäntömme ja viranomaistulkintojen tulisi mahdollistaa pelitoiminnan kehittäminen. Pahimmillaan lainsäädäntö ja ennen kaikkea viranomaistulkinnat estävät reagoimasta toimialan murrokseen.

On turvattava suomalaisten peliyhteisöjen kyky kanavoida pelaamista kotimaiseen tarjontaan.

Velipekka Nummikoski
toimitusjohtaja
RAY

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat