Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kokonaispanostus ei selviä talousarvioista

Mielipide
 
Anita Lehikoinen

Professori emerita Eira Korpinen kirjoitti (HS Mielipide 18. 8.) koulutuksen rahoituksesta. Haluan esittää muutaman kirjoitukseen liittyvän tarkennuksen.

Korpinen viittasi vain yleissivistävän ja ammatillisen koulutuksen rahoitukseen, vaikka kirjoituksessa puhuttiin kokonaisvaltaisesti koulutuksen rahoituksesta.

Vuosien 1995–1997 aikana toteutettiin lukuisia koulutus- ja rahoitusjärjestelmän uudistuksia, jotka teknisesti tarkasteltuina näyttäytyvät suurina leikkauksina yleissivistävän ja ammatillisen koulutuksen määrärahoihin.

Kyseisenä ajankohtana uudistettiin valtionosuusjärjestelmä, ja ammatillinen koulutus kunnallistettiin valtaosin. Samaan aikaan toteutettiin myös ammattikorkeakoulu-uudistus, joka osin kohdensi kuntien rahoitusosuutta uudelleen.

Lasten ja nuorten koulutuksen rahoitus on Suomessa järjestetty pääosin valtion ja kunnan yhteisrahoituksella, joten yhteiskunnan kokonaispanostus ei selviä ainoastaan valtion talousarvioita tarkastelemalla.

Keskeisellä sijalla on kuntien rahoitusosuus. Koko koulutusjärjestelmän rahoitusta tarkasteltaessa valtion nimellinen rahoitus laski noin kahdeksan prosenttia mainittuina vuosina.

Julkisen talouden tasapainottaminen edellyttää tulevina vuosina merkittäviä säästöjä julkisiin menoihin. Säästöjen kohdentamiseen ja toteuttamiseen tarvitaan nyt viisautta ja rohkeutta kaikilla tasoilla.

Anita Lehikoinen
kansliapäällikkö
opetus- ja kulttuuriministeriö

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat