Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suomi nousee alakulosta intohimon avulla

Mielipide
 
Sara Salomaa

Aalto-yliopiston professori Pertti Haaparanta sanoo Suomen kärsivän henkisestä taantumasta (HS Talous 20. 8.).

Miten alakulosta noustaan? Ensimmäisenä olisi ymmärrettävä, ettei ongelma piile rakenteissa tai talouskasvun puutteessa. Ratkaisu ei myöskään synny ylhäältäpäin saneltuna. Henkisestä taantumasta ulospääsy vaatii muutosta yksittäisten ihmisten ajattelussa. Vain muutaman startup-yrityksen menestyminen tai urheilumenestys ei korjaa puolitäysiä laseja näkevän kansan elämänasennetta.

Ulospääsy alakulosta tapahtuu intohimon kautta. Innostuminen, oman nautinnon etsiminen ja asioista syttyminen on ratkaisu uuden dynaamisuuden löytymiseen.

Meidän aikuisten tehtävä on muuttaa oletuksia, joita asetamme sekä tuleville sukupolville että itsellemme. Elämän kaavamaisen suorittamisen sijaan meidän on uskallettava kysyä itseltämme, mistä saamme iloa ja tyydytystä ja mikä on oma intohimomme.

Tulevat sukupolvet pitäisi altistaa näille pohdinnoille sekä kotona että koulussa. Myös koulujärjestelmän tulisi tukea ajatusta, että oman intohimon kohteen löytyminen on derivoinnin taitoa keskeisempi oppi.

Intohimon etsiminen vaatii uskallusta. Sen löytäjä kysyy itseltään: mistä unelmoin? Unelmien etsiminen on nähtävä koko yhteiskuntaa hyödyttävänä tavoitteena. Missä muualla kuin tuhansien mahdollisuuksien Suomessa nämä unelmat on myös mahdollista toteuttaa?

Sara Salomaa
Helsinki

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat