Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kela seuraa kuntoutuksesta koituvaa hyötyä

Mielipide
 
Tiina Huusko

Soile Kuitunen ja Elli Aaltonen ottivat kantaa (HS Vieraskynä 17. 8.) kuntoutuksen kehittämisen kannalta oleelliseen asiaan.

Kirjoittajat problematisoivat pääosin Kelan järjestämää kuntoutusta. On kuitenkin huomioitava, että Kelan palvelut täydentävät terveyden- ja sosiaalihuollon, te-hallinnon ja työeläkejärjestelmän sekä vakuutuslaitosten järjestämää kuntoutusta. Lisäksi järjestöt toteuttavat Raha-automaattiyhdistyksen (RAY) rahoittamaa kuntoutusta.

Kuntoutuksen vastuu jakautuu monelle taholle, eikä esimerkiksi terveydenhuollon kuntoutusta koskevia tilastoja ole saatavilla. Aivoliiton tuoreessa tutkimuksessa todetaan, että aivoverenkiertohäiriöiden (AVH) alkuvaiheen kuntoutuksen osalta vain harvoissa sairaanhoitopiireissä ollaan lähellä valtakunnallisen hoitosuosituksen kuntoutuslinjauksia.

Kela kehittää jatkuvasti kuntoutuspalveluitaan. Kehittämistoiminnan tuloksena syntyy uusia palveluita, joiden vaikutukset ja toimivuus on tieteellisesti osoitettu. Kela tutkii myös olemassa olevien palveluiden vaikutuksia Muutos-hankkeessa vuosina 2015–2019.

Kelan kuntoutuksen kehittämistoiminnan yhtenä painopistealueena on etäkuntoutuksen kehittäminen vuosina 2015–2018. Etäkuntoutus vähentää kustannuksia ja maantieteellisistä syistä johtuvaa eriarvoisuutta.

Tavoitteena on kokeilla uudenlaisia etäkuntoutustoimintamalleja, jotka ovat nykyistä keveämpiä ja kustannustehokkaampia, luoda tekniset reunaehdot etäkuntoutuksen järjestämiseksi sekä tutkia etäkuntoutusmenetelmien vaikuttavuutta ja kustannushyötyjä.

Kela on ensimmäisenä julkisen sektorin toimijana kehittänyt järjestelmiään kuntoutuksen hyödyn seurantaan niin, että ensimmäinen raportti tuloksellisuudesta valmistuu keväällä 2016.

Kela tarkastelee kuntoutuksen vaikutuksia monista näkökulmista. Tarkastelun lähtökohtana on kuntoutuksen aikana tapahtuva toiminta- ja työkyvyn muutos. Kuntoutuksen palveluntuottajat arvioivat osaltaan kuntoutuksen oikea-aikaisuutta ja sen asiakkaalle tuottamaa hyötyä. Rekistereistä tarkastellaan kuntoutujan työssäoloa, sairastamista ja eläkkeelle siirtymistä kuntoutuksen jälkeen.

Kelan harkinnanvaraisen kuntoutuksen palveluissa kuntoutuja voi aina valita avomuotoisen kuntoutuksen. Vuoden 2016 alusta alkaen käynnistyvät asiakkaan lähelle tuodut, usein kaupunkeihin sijoittuvat, täysin avomuotoiset kurssit.

Tiina Huusko
kuntoutuspäällikkö, Kela

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat