Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Turha sääntely pois julkisista hankinnoista

Mielipide
 
Pauliina Lautiainen

Työ- ja elinkeinoministeriön työryhmä valmistelee parhaillaan uutta lakia julkisista hankinnoista. Hallitusohjelmassa on linjattu, että hankintalaki uudistetaan kansallista etua ja kansalaisten hyvinvointia tukevaksi. Tavoitteina ovat turhan sääntelyn purkaminen ja hallinnollisen taakan keventäminen. EU-säännösten toimeenpanossa pidättäydytään kansallisesta lisäsääntelystä. Tämä on turhien normien purkua parhaimmillaan.

Julkinen sektori tekee hankintoja vuosittain yli 35 miljardilla eurolla. Tästä valtaosa on kuntien ja kuntayhtymien hankintoja. Kuntien hankinnoista yli 80 prosenttia on paikallisesti tuotettavia palveluhankintoja kuntalaisille. Kunta on tärkeä työllistäjä myös välillisesti.

Kuntien palveluhankinnoissa on valtava kehittämispotentiaali, jossa yritysten osaamista hyödynnetään liian vähän. Hallituksella on käsissään monen miljardin euron tilaisuus edistää kotimaisten yritysten ja julkisen sektorin yhteistyötä Suomen talouden tasapainottamiseksi ja työllisyyden parantamiseksi.

Uuden hankintalain on konkreettisesti tuettava yritysten ja julkisen sektorin uutta luovaa yhteistyötä. Tämä voi tapahtua vain siten, että monimutkaista ja byrokraattista hankintalakia ei uloteta pieniin hankintoihin. Hankintalakia tulisi soveltaa vain hankintoihin, joiden hinta ylittää 100 000 euroa. Vastavuoroisesti hankintayksiköiltä tulisi vaatia laajempaa avoimuutta ja julkisuutta hankinnan valmisteluvaiheessa. Siten voidaan valjastaa parhaat voimat, myös kuntalaiset ja yritykset, palveluiden yhteiseen kehittämiseen.

Suomi voi itse päättää siitä, minkä suuruisiin hankintoihin jäykkää menettelytapaa on sovellettava. Tämän vuoksi pienissä hankinnoissa tulisi noudattaa vain julkista hankintaa koskevia avoimuuden, julkisuuden, syrjimättömyyden ja suhteellisuuden vaatimuksia ilman monimutkaista, lakimääräistä prosessia. Tällä tavoin luomme mahdollisuuksia yritysten ja julkisen sektorin uutta luovaan yhteistyöhön.

Pauliina Lautiainen
kauppatieteiden maisteri, EMBA Paimio

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat