Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Pelkät kirjatentit eivät takaa kunnon koulutusta

Mielipide
 
Antti Ahonen Johanna Malinen

Viestinnän pääaine on yksi Helsingin yliopiston suosituimmista hakukohteista. Tänä vuonna siihen hyväksyttiin 3,8 prosenttia hakijoista. Opiskelupaikan saaneet eivät kuitenkaan saa yliopistolla juuri lainkaan opetusta, vaan suuri osa kursseista suoritetaan kirjatentteinä. Tämä epäkohta vallitsee laajemminkin koko valtiotieteellisessä tiedekunnassa.

Kahden ensimmäisen opiskeluvuoden jälkeen viestinnän opiskelijat suorittavat tutkintonsa pääosin lukien kirjoja, sillä lähes kaikki viestinnän oppiainetta käsittelevät kurssit voi suorittaa pänttäämällä vaaditut teokset.

Erityisesti maisterivaiheessa suoritusmuodoksi ei edes tarjota kursseja, vaan itseopiskelu on ainoa vaihtoehto. Opiskelujen aloittamisen jälkeen opetusta järjestetään lähinnä kursseilla, joissa opiskellaan tutkimusmenetelmiä tai työstetään kandidaatintutkielmaa ja pro gradu -tutkielmaa. Emme kritisoi itse opetusta vaan sen puuttumista.

Itsenäinen kirjojen lukeminen ei ole varmasti kenellekään tehokkain oppimismuoto. Lisäksi pelkkien teorioiden lukemisesta ei ole juuri hyötyä, jos niitä ei kytketä ammattilaisen opastuksella käytäntöön.

Kun vielä suurin osa opiskelijoista ei harkitsekaan tutkijan uraa, voidaan vuorovaikutuksettomasti opiskelijoille syötetyn teorian hyödyllisyys työmarkkinoilla kyseenalaistaa.

Yliopiston keskeinen tehtävä on kouluttaa kriittiseen ajatteluun kykeneviä oman alansa ammattilaisia. On epäolennaista, järjestetäänkö tuo koulutus sitten luennoilla vai verkossa. Tärkeintä olisi ylipäänsä saada sitä.

Nimellinen maistereiden tehtailu helpoimmalla mahdollisella tavalla ei palvele opiskelijan, työelämän eikä yhteiskunnan tarpeita.

Mikäli yliopiston resurssit eivät riitä laadukkaan opetuksen järjestämiseen, olisi syytä alkaa etsiä uudenlaisia ratkaisuja esimerkiksi kehittämällä nykyistä tiiviimpää yhteistyötä työelämän toimijoiden kanssa.

Antti Ahonen
valtiotieteen ylioppilas, Espoo
Johanna Malinen
valtiotieteen ylioppilas, Helsinki

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat