Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Helsinki on siirtymässä led-valaisinten aikaan

Mielipide
 
Pekka Sauri

Pääkirjoituksessa (HS 23. 8.) esitettiin, ettei julkista hallintoa – kuten kuntia – kiinnostaisi led-valaistuksen vallankumous. Edelleen todettiin, että epävarmojen sijoitustuotteiden aikakaudella valaistuksen modernisointi toisi takuuvarman voiton.

Jälkimmäinen toteamus pitää paikkansa, mutta edellinen ei ainakaan Helsingin osalta. Kaupunginhallitus perusti keväällä Helsinki led -hankkeen, jonka avulla led-aikakauteen siirrytään teknistaloudellisesti järkevällä tavalla. Aiemmin led-valaisimia on asennettu 2 350 kappaletta. Rakennusvirasto on vastikään kilpailuttanut led-hankkeen ensimmäisen vaiheen 1 700 valaisinta ja asennusurakoinnin.

Kuten pääkirjoituksessa todettiin, markkinoille on tullut edullisempia mutta tehokkaampia ja aiempaa korkealaatuisempia led-valoja. Aivan uusinta led-tekniikkaa käytetäänkin varta vasten Helsinkiin räätälöidyissä kotimaisissa valaisimissa.

Aiemmin puuttuneet lämpimät punaisen sävyt toistuvat nyt hyvin, ja energiatehokkuus on parantunut siinä määrin, että led-valaisimet maksavat itsensä sähkönsäästönä.

Helsinki on muutenkin vähentänyt ulkovalaistuksen energiankulutusta, vaikka kaupungin laajentuessa katulamppujen määrä kasvaa keskimäärin tuhannella vuosittain. Ulkovalaistuksen energiankäyttö on vähentynyt 25 prosenttia vuodesta 1997. Tavoitteisiin on päästy energiapiheillä valaisimilla ja paremmalla valonohjauksella.

Pekka Sauri
apulaiskaupunginjohtaja, Helsinki

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat