Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Saunan nimi on suojattava

Mielipide
 
Pertti Kuusisto

Suomalaisten herkkujen saamisesta maailmankuuluiksi kertovassa jutussa (HS 24. 8.) kerrottiin myös suojatuista suomalaistuotteista.

Kirjoituksen nimisuojausta koskevan tieto-osion kohta "Aito perinteinen tuote" (APT) herätti jo pitkään muhineen ajatukseni siitä, miten tuotenimike "sauna" saataisiin suojan piiriin.

Eräitä vuosia sitten, kun keskusteltiin Parman kinkusta, EU:n elintarvikevirastosta ja Silvio Berlusconista, vierailin Berlusconin kotimaassa Italiassa. Ischian saarella eräässä kylpylässä oli tienviitta, jossa luki "Sauna". No, oli tietenkin pakko mennä kokemaan italialainen sauna.

Ainoa asia, joka yhdisti lämmityslaitoksen saunaan, oli nimi. Kaikki muu oli saunan irvikuvaa: tuliperäiseen kallioon louhittu tunneli, jonka seinustoilla kulki kiveen hakatuissa kanavissa lämmintä, tuliperäisestä maasta virtaavaa vettä. Seinäkanavien edessä oli pitkä penkki, jolla istuttiin. Lämpötila oli vain hieman ulkolämpötilaa korkeampi, eli hikoilusta ei ollut tietoakaan.

APT-suojaus olisi mielestäni juuri oikea tapa suojata saunan nimi, sillä se sallisi tuotteen valmistamisen missä tahansa EU:n alueella, kunhan se valmistetaan rekisteröidyn valmistusmenetelmän mukaisesti. Ei siis italialaisittain.

Pertti Kuusisto
Inkoo

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat